Søkemotoroptimalisering handler ikke lenger bare om søkeord. Det involverer mange ekspertiseområder, som ofte krever at du har en hær av SEO-eksperter på laget. I andre tilfeller er det du som gjør alt selv. Uansett, vi har har brutt SEO ned i forståelige deler, og starter med disse hovedpunktene, som du trenger for å forbedre rangeringen til nettstedet ditt.

 1. Innhold er fortsatt konge

Vi vet, innhold er selvsagt en SEO-faktor vi må vurdere. Men det finnes mange flere lag enn du kanskje tror.

Søkemotorer (og dine besøkende) er selvfølgelig interessert i hva du har å si.

Til å begynne med, la oss se hva Google og andre søkemotorer er interessert i å lese: meta-innhold. Godt skrevet og optimalisert meta-innhold fører organisk trafikk til sidene dine ved å friste brukere til å klikke seg gjennom nettstedet ditt når de ser siden din i søkeresultater.

Meta-titler og meta-beskrivelser

Når du skriver nytt innhold, er det helt essensielt å fylle inn meta-titler og -beskrivelser.

Metabeskrivelser gir brukere et kort sammendrag av nettstedet. Det er viktig å merke seg at Google nylig endret algoritmen sin for å gi deg mer plass til metabeskrivelser: Istedenfor 165 tegn, kan du nå skrive opp til 320 tegn uten å risikere å bli avkortet i søkeresultatene.

Men husk at søkemotorer kan velge å nedprioritere innhold som mangler metadata-innhold, du kan også bli “straffet” om meta-innholdet er for langt, for kort, eller er identisk på mange sider. Vi anbefaler unikt meta-innhold som treffer blink med 230–300 tegn, men alltid gjør det som er best for din SEO-strategi.

 

Walt Disney Worlds metatittel er så rett frem som den kan bli: Du ser navn og sted med en gang. Metabeskrivelsen er i korteste laget, men de har klart å bruke søkefrasen "Disney World" to ganger, med en call-to-action på 160 tegn. Og, ja, de er Walt Disney World. 

Kvalitet på innhold

Engasjerende innhold av høy kvalitet er ikke bare viktig for dine besøkende. Google har kommet langt forbi den tiden da de bare talte søkeord på siden.

Oppdatert, kortfattet og lettlest innhold er en helt avgjørende del av SEO, og pass på at sidene dine er uten brutte lenker.

Lesbarhet 

Lesbarhet handler om å gjøre innholdet ditt tydelig og lett å forstå. Det er ikke bare en skjult årsak til SEO-suksess, det bedrer også den universelle utformingen av innholdet for alle besøkende. Er setninger for lange, og ordene for vanskelige for målgruppen din, går ikke bare leserne dine glipp av innholdet, men Google legger også merke til det. 

Ferskt innhold

Vi har alle besøkt nettsider som kanskje så bra ut en gang, men der mye av informasjonen nå er utdatert. Du forlater siden umiddelbart, og finner noe mer relevant. Som et resultat av dette, kommer nettsiden til å fortsette å falle på rangeringen. Og verre for deg som leser, du kan bli lurt.

For å forbli relevant innen SEO, er det helt nødvendig å oppdatere innhold ofte. Det å ha en innholdsliste og planlegge regelmessige oppdateringer av sideinnhold og mediefiler, har mye å si, ikke bare for rangeringen, men også for dine besøkende. 

Brutte eller usikre lenker og feilstavelser

Brutte lenker og feilstavelser på nettstedet ditt kan skade nettsidetrafikken og merkevaren din, i tillegg til SEO-rangeringene.

Få hjelp av et automatisert verktøy som Siteimprove Content and Accessibility til automatisk å fange opp brutte lenker, døde lenker, usikre domener og sjenerende feilstavelser. Det kommer både besøkende og nettstedsrangeringen til gode. 

2. Ikke overse detaljene i teknisk SEO

Uten et solid teknisk bakstykke på nettstedet ditt, blir alt det andre SEO-arbeidet du gjør fånyttes.

Vi ønsker å fokusere på tre ting innen teknisk SEO som er nøkkelområder når det gjelder nettstedsrangering:

  1. Mulighet for indeksering
  2. Teknisk kvalitet
  3. Serveren din

Mulighet for indeksering

Mulighet for indeksering handler om hvor lett det er for søkemotor-robotene å navigere på nettstedet ditt.

Et av de viktigste problemene å ta seg av er duplisert innhold. Det er en kjent sak at duplisert innhold er no-go innen SEO, men av og til er det umulig å unngå. Men, du kan fortelle Google at de ikke skal søke gjennom de sidene. Du har kanskje en Google AdWords-landingsside som er en del av en markedsføringskampanje. Dersom innholdet på denne kampanjesiden i stor grad er likt innholdet på en av dine vanlige sider, kan du administrere det dupliserte innholdet med kanoniske tagger. 

Det gjør at du fortsatt kan fokusere på å forbedre rangeringen til de sidene med lengre levetid.

Revurder 301-lenkene  

En annen måte å forbedre indekseringen av nettstedet ditt, er ved å passe på at du har så få 301-viderekoblinger som mulig. En 301-viderekobling blir brukt når en bruker eller søkemotor lander på en URL med innhold som har blitt permanent flyttet til en ny URL. Brukeren blir så omdirigert til den rette siden. 

Selv om det kan være en god midlertidig løsning, for eksempel når du redesigner nettstedet, bør du unngå viderekoblinger så mye som mulig. De sinker sidens lastetid, og fører til tap av lenkeverdi. Istedenfor å være avhengig av dem på lang sikt, bør du lage en plan og bruke et automatisert verktøy som Siteimprove til å lokalisere og oppdatere disse URL-ene på nettstedet ditt. 

Ikke glem nettstedskartet

Det å ha et nettstedskart (en XML-fil som inneholder en liste over URL-ene på nettstedet ditt) hjelper søkemotorer å forstå strukturen på nettstedet ditt. Det gir deg mulighet til å spesifisere hvilke sider søkemotorer bør prioritere når de gjennomsøker nettstedet ditt.

Dersom du har et stort nettsted, bør du passe på at utviklerne dine bruker en indekseringsfil for nettstedskart for å referere til flere nettstedskart, som hver for seg kan inneholde opptil 50 000 URL-er og være på opptil 10 MB. Beste praksis er at disse blir komprimert i .gz-formatet.

Teknisk kvalitet

Søkemotorer er også interessert i kvaliteten på tekniske SEO-elementer på nettstedet ditt.

Slutt med å lenke til usikre domener

Det å lenke til usikre domener er skadelig av mange grunner, og søkemotorer legger merke til det. Google gav nylig et bidrag til et sikrere internett ved å varsle brukere når de bruker HTTP-nettsteder, altså nettsteder som ikke er like sikre som HTTPS-nettsteder. Unngå å sende brukerne dine til usikre domener, både for deres sikkerhet og for å fortsette å forbedre netstedsrangeringen din. 

Unngå CSS- og HTML-valideringsfeil

Gjennomgående stilark (CSS) blir brukt på web-dokumenter for å bestemme hvordan de skal se ut og bli gjengitt i nettleseren. CSS-validering er den prosessen som går ut på å sjekke at CSS-en din er rett formatert ifølge W3C-standarder.

Selv om det ikke er en av rangeringsfaktorene i søkemotor-algoritmer, finnes det helt klart indirekte SEO-fordeler ved det å passe på at CSS-koden din er feilfri. Skikkelig validert kode betyr at nettstedet ditt er tilgjengelig, og det øker sjansen for at nettstedet oppfører seg som forventet på tvers av ulike nettlesere og plattformer. Dette fører til en bedre brukeropplevelse og gjør det lettere for søkemotorer å lese nettstedet ditt.

Serveren din

Hvor rask og responsiv serveren din er, påvirker desktop-farten og lastetiden til nettstedet ditt, som er viktige faktorer når det gjelder å forbedre nettstedsrangeringen og brukeropplevelsen.

Høyere fart på nettsted og -sider

Studier har vist at brukere forventer at en nettside lastes inn på to sekunder eller mindre. Dess lenger tid det tar å laste en side, dess mer sannsynlig er det at dine besøkende forlater siden. Over tid vil en høy frafallsprosent signalisere til søkemotorer at nettstedet ditt ikke tilbyr det brukerne trenger. Treg lastetid betyr også at søkemotor-robotene søker gjennom færre sider på nettstedet ditt, som betyr at færre sider blir indeksert. 

Husk å komprimere bilder, minske antall 301-omdirigeringer og tillate nettleser-caching, slik at tilbakevendende kunder ikke trenger å laste inn alle sidekomponentene på nytt. 

Vær kreativ med 404-statuskoden

Vi har alle snublet over den beryktede 404-siden. Dette skjer når en side ikke kan bli funnet, som ikke er bra for verken brukeren eller nettstedsrangeringen din. Når en bruker finner en 404-side, og umiddelbart spretter tilbake til søkemotoren, kan dette signalisere at brukerne ikke finner de de vil ha på nettstedet ditt, som kan skade rangeringen din. Det å passe på at serveren din returnerer rett statuskode og å minimere antall feil, kan minske den negative påvirkningen på SEO-en din.

404-sider må skje i blant, men få innholdsteamet ditt til å skrive noe smart. I verste fall kan du gi besøkende en latter, og i beste fall vil de fortsatt klikke seg rundt og finne det de i utgangspunktet var ute etter.

3. Brukeropplevelse påvirker SEO

Måten dine besøkende opplever nettstedet ditt er enormt viktig. Siden SEO og brukeropplevelse går hånd i hånd, sammen med universell utforming, kan det å huske dette potensielt ha svært stor innvirkning på nettstedsrangeringen din. Søkemotorer ser etter hvor effektivt integrert informasjon, som lenker og bilder, blir brukt til å forbedre brukeropplevelsen.

Sidedybde-navigering

Tommelfingerregel: Sider du ønsker å få rangert, bør ikke ligge lavere enn nivå fem i sidedybde.

Sidedybde er antall klikk det tar for en besøkende å komme seg til en gitt side fra hjemmesiden din, som har en sidedybde på én. En side som det blir lenket til fra hjemmesiden, har en sidedybde på to, sider lenket til derfra har en dybde på tre, og så videre.

Sider med en dybde på mer enn fem blir ikke gjennomsøkt så ofte, eller i det hele, av søkemotorer, fordi de er vanskeligere å finne. Så dype sider har oftere lavere rangering, så når du velger ut sider som skal rangeres i søkeresultat, bør du se på hvor lang tid det tar for noen å navigere seg dit fra hjemmesiden din. Ellers bør du være nøye med hvordan du lenker til disse sidene internt.

Visuelle elementer på nettstedet og universell utforming

Søkemotorer bruker alt-attributter (også kjent som alt-tagg eller alt-tekst) til å avgjøre hva et bilde viser, og hvilken funksjon det har på en side. Det at en alt-attributt beskriver et bilde er ikke bare bra for søkemotoroptimalisering, men også for synshemmede besøkende som er avhengige av at en skjermleser beskriver innholdet på en side. 

He er to eksempler på muligheter for alternativ tekst i en CMS. Alt-teksten til venstre sier “Dekorativt bilde”, siden det ikke nødvendigvis bidrar med kontekst til siden, men fungerer som element i designet. I eksempelet til høyre gir alt-teksten en grundig beskrivelse av bildet, og bruker søkeordfrasen som bloggen fokuserer på. 

CMS-en din skal alltid gi deg mulighet til å legge et alt-attributt til bilder. Gjør det til et fast gjøremål å skrive en kort men beskrivende tekst hver gang du legger til et nytt bilde på nettstedet ditt. Teksten bør formidle eksakt det som bildet viser. Bruk målsøkeord som finnes andre steder på siden, men bare der det virker lurtUnngå å bruke for mange søkeord. 

4. Fremtiden er mobil

Vi beveger oss unektelig i retning av et mobil først-samfunn. Det å optimalisere nettstedet ditt for mobil responsivitet er helt avgjørende, og dette gjelder spesielt for detalj- og e-handelsselskaper.

Mobil hastighet

En økt mobil lastetid på bare to sekunder, gjør at fluktfrekvensen stiger med 32%. Lav mobil hastighet fører ikke bare til lavere konverteringsfrekvens, søkemotorene rangerer også siden din lavere. 

Først: Optimaliser nettstedet ditt for mobil. Det gjør du ved å komprimere bilder, redusere antall omdirigeringer, bruke HTML5 istedenfor Flash, og mange andre ting. 

Du bør også vurdere å utforske progressive webapper, som trolig snart kommer til å ta over for vanlige mobile nettsider. 

Mobil brukervennlighet 

Sjekk fontstørrelse og mellomrom 

På de fleste nettsteder er fontstørrelsen mellom 15 og 18 piksler. Blir teksten mindre, blir det for vanskelig å lese, spesielt på mobile enheter. Synshemmede og eldre brukere kan ha enda større problemer med å lese liten skrift. Når mobilbrukere ikke klarer å lese innholdet ditt, blir de heller ikke værende så lenge. 

Den beste måten å sikre at fontstørrelsen er leselig på mobile enheter, er å innlemme responsivt design i CSS-filen din. For det første bør du konfigurere en viewport, slik at du kan kontrollere hvordan nettstedet ditt vises på ulike mobile enheter. Når du har gjort det, setter du minste font til 16 piksler, og justerer ut fra din merkevares font. Husk at mellomrom må være minst 1,2 ganger fontstørrelsen. 

Sørg for å være klar for berøringsskjermer 

Et berøringsskjerm-vennlig nettsted må ha berøringsskjerm-vennlige berøringselementer. Berøringselementer er de elementene på nettstedet ditt som brukere trykker på med fingrene, som knapper, lenker og skjemaer. Når berøringselementene er for små eller for tett i hverandre, øker sannsynligheten for at brukeren treffer feil knapp eller lenke. Resultatet: Mobilbrukere blir frustrert, og ønsker ikke å bruke nettstedet ditt. 

Først stiller du inn din viewport slik at du kan kontrollere vindusstørrelsen som nettstedet ditt vises i på mobile enheter. Dersom viewport ikke er konfigurert, kommer ikke berøringselementene til å tilpasse seg bra. Pass på at berøringselementene som brukerne dine kommer til å bruke mest, er minst 48 CSS-piksler høy/bred. 

 

Vi vet at SEO-puslespillet er stort, men ved å tilnærme seg det med disse hoveddelene i tankene, kan du gi deg i kast med de dagligdagse SEO-utfordringene og å forbedre rangeringene dine. 

 

Ser du etter et SEO-verktøy som kan hjelpe deg med å optimalisere ytelsen innen teknisk SEO, innholdbrukeropplevelse og mobil på nettstedet dittSiteimprove SEO er en helt ny måte å jobbe på når det gjelder SEO. Prioriterte lister med anbefalinger, konkurrentanalyse, søkeordovervåkning og mere bidrar til økt trafikk og til å sømløst skape innhold fra ett eneste sted.