Oppnår du førsteplass i Googles søkeresultater, har det stor innvirkning på den organiske trafikken din: Rundt 30% av trafikken til et hvilket som helst søk, går til resultatet som ligger først. Og organiske resultater får fortsatt flest klikk, og har også størst tillit blant brukerne (en studie antyder at organiske resultater får 94%, og at betalte søk kun får 6%).

Men førsteplassen tar ikke lenger størsteparten av klikkene, for nå er det “position zero,” eller sammendrag av søkeresultater, som gjør det.

Sammendrag av søkeresultater har eksistert siden 2013, den gang kjent som “Raske svar”. For det meste var det bokser med informasjon fra Googles egen database som svarte direkte på et spesifikt søk. Som dette: 

Men (overraskelse!) de har utviklet seg mye siden den gang. I 2016 kunngjorde Google at de skulle kalles “Sammendrag av søkeresultater”, og søkemotorgiganten har endret og utviklet dem flere ganger siden.

Ifølge Moz, så betyr det å være i “position zero” at merkevaren din oppnår bedre synlighet i søkeresultatene.

Her har du to studier som bekrefter påstanden:

 • Ben Goodsell rapporterer at klikkfrekvensen (CTR) på en side økte fra 2% til 8% når den ble plassert i en svarboks, og at inntjeningen fra organisk trafikk økte med 677%.
 • Eric Enge trekker frem en 20–30% trafikkøkning for ConfluentForms.com da de stod som sammendrag av søkeresultatet.

Men før vi dykker dypere ned i viktigheten av sammendrag av søkeresultater, bør vi først gå gjennom det grunnleggende.

Hva er et sammendrag av søkeresultater?

Et sammendrag av søkeresultater er et direkte svar på et spesielt søk, og det er plassert i “position zero”, over de organiske søkeresultatene på resultatsiden. Det kan komme i flere formater, inkludert avsnitt, punktlister, nummererte lister, bilder, grafer, tabeller og kunnskapsgrafer.

Det ser sånn ut:

Og sammendrag av søkeresultater blir vanligere. 23% av alle søketermer fører nå til en resultatside med et sammendrag av søkeresultater, en økning på 165% fra 2016.

Hvorfor bør jeg bry meg om sammendrag av søkeresultater?

Som du ser, så tar sammendrag av søkeresultater opp svært mye plass på søkeresultatsiden, på toppen av siden. For de som prøver å forbedre Google-rangeringen gjennom SEO, er det en gylden mulighet. I en analyse kom det frem at rundt 70% av sammendragene av søkeresultater kommer fra de øverste tre organiske søkeresultatene, men 30% kom fra lavere rangerte sider.  

Dette betyr at selv de lavere rangerte nettstedene og sidene har en mulighet til å øke synligheten ved å bruke sammendrag av søkeresultater. Men hvordan gjør man det? La oss ta en titt.

Hvordan få et sammendrag av søkeresultater: Seks steg

Som med de fleste Google-ting, finnes det ingen måte å sikre at du oppnår det resultatet du er ute etter. Men det finnes absolutt ting du kan gjøre for å oppfordre Google til å bruke innholdet ditt i et sammendrag av søkeresultater.

Her er seks steg som du kan ta for å bevege nærmere sammendrag av søkeresultater-territoriet:

 1. Velg et spørsmål som har med bransjen din å gjøre, og som ofte blir brukt av Google-brukere. Du kan bruke et verktøy som Google Trends for å se hva brukere søker etter.
 2. Velg den siden som du vil endre, ut fra engasjement og nåværende Google-rangering for søket.
 3. Lag en utfyllende liste med lignende spørsmål som kundene dine kan komme til å stille.
 4. Lag “sammendragbart” materiale i kortform, med en overskrift som svarer direkte på spørsmålsøket.
 5. Utvid innholdet ditt. Pass på at det svarer på alle de “lignende spørsmålene” du kom fram til i steg 3.
 6. Formater det “sammendragbare” innholdet ditt på en måte som gjør det lett for Google å finne et sammendrag.

La oss ta en nærmere titt på de seks stegene for å få Google til å bruke innholdet ditt i sammendrag av søkeresultater.

1. Velg et relevant spørsmål med høyt søkevolum

Det er viktig å velge et spørsmål som er høyst relevant for foretaket ditt og de kundene du betjener. Hvilke spørsmål stiller kundene? Og viktigere, hvilke spørsmål kan bedriften din besvare?

Dersom bedriften din tilbyr innholdsmarkedsføringstjenester til andre bedrifter, bør du prøve å tenke som en som ikke vet noe om SEO og markedsføring. De leser blogginnlegg og artikler med begreper de ikke er vant med, og de må trolig Google hva de betyr.

Da begynner du altså med et kort spørsmål for et av disse begrepene. Kanskje: “Hva betyr CTR i markedsføring?”

Så tar du en titt på “folk spør også om”-spørsmålene under.

Nå er det på tide å gjøre noen undersøkelser. Hvilke av disse spørsmålene blir mest sannsynlig stilt mest av kundene dine? Her har du noen måter å finne det ut på:

Lokaliser muligheter for sammendrag av søkeresultater

For å finne ut hvilke sammendrag av søkeresultater konkurrentene dine har, kan du bruke et spesialverktøy fra Google. Noter deg målene dine: Du må lage innhold som er bedre optimalisert for sammendrag av søkeresultater enn det som nå blir brukt.

Finn ideer til innhold på Quora, Answer the Public og Reddit.

Alle disse nettstedene inneholder spørsmål som ekte mennesker ønsker svar på, så bruk dem. Søk i Quora, Answer the Public eller Reddit for emnet som du ønsker å skrive om, så finner du spørsmål som folk allerede har stilt om det emnet. 

2. Velg mål-siden din 

Det er mulig å komme seg til “position zero” selv om siden din ikke er blant de tre øverste organiske resultatene. Men sammendraget ditt har en større sjanse for å bli vist om siden din i hvert fall er blant de fem øverste

Derfor, dersom du har planer om å endre en eksisterende side på nettstedet ditt, bør du velge en side som allerede er rangert blant de fem øverste. Velger du å lage en ny side, må du investere tid på å forbedre SEO-en til den siden.

Bare Google vet akkurat hvordan algoritmen deres for valg av sammendrag av søkeresultater er. Men besøkendes engasjement kan ha noe med det å gjøre. Analyser viste at nettsted med svært høy klikkfrekvens og lang gjennomsnittlig øktvarighet har mye større sjanse for å bli vist, selv om siden er lavt rangert. 

Så når du gjennomsøker sidene dine på jakt etter sider som er modne for sammendrag, vær sikker på å velge sider som:

 • Er rangert blant de fem øverste organiske søkeresultatene.
 • Har høye engasjement-tall.

3. Lag en utfyllende liste med relaterte spørsmål 

Husker du den listen med spørsmål du laget i steg én? Nå skal du legge til flere. Lag en mest mulig utfyllende liste, og ta med mange relaterte spørsmål som kundene dine kan stille.

4. Lag “sammendragbart” innhold som svarer direkte på spørsmålet ditt. 

Nå er tiden inne for å svare på spørsmålet ditt på et tydelig, kortfattet og informativt vis. Prøv å følge disse retningslinjene:

 • Tenk på svaret ditt fra kundens synspunkt. Hvilken informasjon er de ute etter?
 • Sørg for at svaret ditt er tydelig, direkte og lett å forstå.
 • Ikke glem stemmesøk, hvor korte, konsise svar er helt optimalt.
 • Finn et sted på nettsiden der svaret ditt passer naturlig inn. Husk: Svaret trenger ikke å utgjøre hele artikkelen. Dersom du, for eksempel, allerede har et blogginnlegg om digital markedsføring, vil du kanskje legge inn sammendragbart materiale som definerer klikkfrekvens (CTR).
 • Skriv en kortfattet overskrift til svaret ditt, som inkluderer hovedsøkeordene dine, som “Klikkfrekvens (CTR) definisjon” eller “Hvordan forbedre CTR”.
 • Prøver du å få et sammendrag av søkeresultater i form av et avsnitt, kan du skrive en definisjon av søketermen din på 40–50 ord.
 • Prøver du å få Google til å bruke en liste i sammendraget, må du først legge til en setning som gjør at Google forstår at det kommer en liste. Bruk fraser som “bruk disse stegene”, “her er oppskriften” eller “følg disse instruksjonene”.
 • Legg til flere bilder av høy kvalitet på siden. De fleste sammendrag av søkeresultater inneholder minst ett bilde.
 • Til slutt skriver du en punktliste eller en nummerert liste med korte steg som er lette å følge.

5. Svar på lignende spørsmål med innholdet ditt 

Siden din har større sjanse for å bli lagd sammendrag av dersom du svarer på mange lignende spørsmål. Dessuten, dersom Google velger å lage sammendrag av et av svarene dine, er sjansen mye større for at de andre svarene på siden også blir lagd sammendrag av.

Pass på at siden din alltid besvarer alle de lignende spørsmålene du kom frem til i steg 3.

6. Formater det “sammendragbare” innholdet på en måte som Google gjenkjenner

Dersom du vil at Google skal merke seg innholdet ditt, og lage sammendrag av det, er det svært viktig at det blir formatert på rett måte. Koden får Google til å forstå at innholdet ditt besvarer et spørsmål, og dermed er en god kandidat for et sammendrag av søkeresultater.

 • Pass på å merke overskriften din med en H2- eller H3-tag.
 • Bruk “vanlig tekst” mellom <p> avsnitt-tagger til din åpningssetning.
 • Bruk “ordnet liste” <ol> eller “uordnet liste” <ul> tagger til listen din med steg.
 • Organiser innholdet ditt slik:
   Overskrift
   Vanlig tekst
   Liste
 • Ta med et bilde som har en sammenheng med listen, tabellen, grafen eller teksten, for å maksimere sjansene dine til å bli vist frem.

Som du ser, er sammendrag av søkeresultater en gylden mulighet for SEO. Ikke bare forekommer de foran og over alle søkeresultatene, de får også svært mye plass. Og det er mulig å oppnå “position zero” selv om siden din ikke ligger blant de tre øverste resultatene.

Denne veiledningen kommer til å hjelpe deg med å få ditt eget innhold gjort til sammendrag. Men dersom du ønsker litt ekstra hjelp til å nå Googles “position zero”, gi beskjed til oss. Vi er SEO-eksperter med flere tiår med erfaring, og vi vil gjerne hjelpe!