Pandemien har rystet verden på måter vi ikke kunne forestille oss for en kort stund siden.

COVID-19-utbruddet har ført til forstyrrelser som tvinger bedrifter til å tenke nytt om hvordan de samhandler med egne kunder. Den nye virkeligheten har endret spillereglene, og flyttet mange kundeforhold online. Nesten over natten har digitalt-først-landskapet blitt den nye arenaen for bedrifter som ønsker økt inntjening.

I den nye normalen starter alt med enten et klikk, trykk eller sveip. Nå, mer enn noen gang, må bedrifter prioritere den digitale kundeopplevelsen i alle stadier av salgstrakten — fra merkevarebevissthet til kundeengasjement — for å være relevante og holde egne dører åpne.

Selv om det ikke har vært et prioritert av bedriften din så langt, bør du fokusere på digital brukeropplevelse i 2021, siden Googles oppdatering av Core Web Vitals-algoritmen skal gå live i mai.

Digital kundeopplevelse er ditt største konkurransefortrinn

Etter hvert som pandemien tvinger kundene dine inn i en digitalt-først-livsstil, er det obligatorisk for bedriften din å gi kundeopplevelsen et menneskelig preg.

Hvis du måtte forklare hva brukeropplevelse er, ville du sannsynligvis sagt at den er knyttet til det man tradisjonelt forbinder med grafisk design og merkevarebygging — spennende logoer, farger, bilder som fanger oppmerksomhet og overbevisende skjermknapper. Naturligvis er alt dette viktig. Men opplevelsen kundene dine har av nettstedet ditt handler om så mye mer enn det. Det handler om å skape positive opplevelser ved å utnytte forståelsen av egne kunders unike motivasjon, behov og utfordringer. I bunn og grunn handler digital kundeopplevelse om inkludering og universell utforming.

Forutsetningen for å skape en god brukeropplevelse på nett er planlegging. Man må skape et samspill mellom kundeberøringspunkter, og tilby en sømløs opplevelse.

Det er denne forståelsen av kundenes forventninger som kommer til å skille merkevaren din fra konkurrerende merkevarer. Det som skiller de mest lønnsomme bedriftene og de som henger etter til tross for egen digitale innsats, er om de eier sin egen nisje og klarer å tilby en optimal brukeropplevelse.

Med andre ord, du har rett og slett ikke råd til å tilby dårlige brukeropplevelser.

Sammenhengen mellom digital kundeopplevelse og lønnsomhet er tydelig. Salesforce-forskning viser at:

Google gjør sideopplevelsen til en rangeringsfaktor

Sommeren 2020 annonserte Google at sideopplevelsen skal bli en del av rangeringsalgoritmen, sammen med andre søkefaktorer, for å måle og rangere den generelle responsiviteten og opplevelsen til nettsteder som vises i søkeresultatene.

Det er ganske sjelden at Google gir forhåndsvarsel om algoritmeoppdateringer. På grunn av COVID-19 og de utfordrende konsekvensene for bedrifter globalt, lovet Google til og med oppdatert informasjon seks måneder før de ruller ut det nye målet på sideopplevelse. Dette gir bedriften din tid til å forberede seg på det som ser ut til å bli nye spilleregler for nettstedsrangeringer i 2021.

Du kan si at brukeratferd — og erfaring — alltid har påvirket siderangeringen. Og indirekte sett er det sant. Får kundene en negativ opplevelse når de besøker nettstedet ditt, går de videre til et annet nettsted (det vil si konkurrentene dine). Alt dette har en indirekte negativ innvirkning på hvordan du rangeres av Google.

Det som er nytt med Googles nyeste oppdatering, er at sideopplevelsen blir en direkte rangeringsfaktor for å vurdere brukeropplevelsen og fremheve de nettstedene som er mest populære blant kunder. På denne måten skal Google sikre at bedrifter som skaper flotte brukeropplevelser rangeres høyere, uavhengig av hvor store de er og hvor mange som søker etter merkevaren deres.

Hva er sideopplevelse?

 

La oss forklare.

Google dominerer søkemotorlandskapet med en markedsandel på 92,74%.Det betyr at mer enn 9 av 10 internettbrukere søker etter informasjon med Google. Naturligvis er søkegiganten streng med algoritmene sine for å sikre at brukerne har en best mulig webopplevelse. Tenk på det på denne måten: Vil du bli værende på et nettsted som bruker flere minutter på å laste, eller som ikke svarer på klikkene dine? Sannsynligvis ikke, og det vet Google.

I fjor sommer annonserte Google sin søkealgoritmeoppdatering med innføringen av Core Web Vitals, et sett med tre nye målinger som viser hvordan brukere opplever hastigheten, responsen og den visuelle stabiliteten til et nettsted. Når oppdateringen trer i full kraft i mai 2021, vil Core Web Vitals bli søkerangeringsfaktorer sammen med eksisterende mål på brukervenlighet. Dette vil bidra til å skape en sømløs brukeropplevelse både på mobil og datamaskin. Sammen skal disse referansene brukes til å vurdere sideopplevelsen og avgjøre om et nettsted er verdt å vises, basert på en sideopplevelsescore.

Mer enn noen gang før vil sideopplevelsen være avgjørende i kampen om topplasseringen i Googles søkeresultater. Klarer du ikke å holde tritt, vil virksomheten din sakke akterut.

Hvorfor er Googles sideopplevelsesoppdatering viktig for bedriften din?

Googles økende brukerfokus betyr at nettstedsopplevelsen til og med begynner å påvirke forretningene dine før kundene besøker nettstedet ditt.

Sagt på en enkel måte: Brukervennlige nettsteder med et relevant innhold rangeres høyere enn nettsteder som ikke er like brukervennlige. Vi har alle hatt forferdelige online-opplevelser når vi har prøvd å finne informasjon så effektivt som mulig. Google justerer sin søkealgoritme for å minimere risikoen for dette, ved å vise de best likte nettstedene først. En positiv sideopplevelse vil forbedre rangeringen din med en gang. En negativ score vil føre til at siden din faller på rangeringen, noe som resulterer i lavere trafikk, og til slutt tap av innflytelse og inntekter.

Sideopplevelse vil bli en avgjørende faktor for rangering av lignende sider. Dette betyr at Google vil dytte side A lenger opp i søkerangeringen enn side B, dersom side A mottar en høyere sideopplevelsescore. Uansett om du er et B2B SaaS-selskap eller en nettbuttikk, hvis nettstedet ditt ellers ikke skiller seg fra konkurrentenes, vil sideopplevelsen bli den avgjørende faktoren å utnytte for å få et konkurransefortrinn i søkerangeringen.

Nettsteder som ikke oppfyller Googles krav, vil falle i rangeringen. Googles mål er å levere det mest relevante innholdet, av høyeste kvalitet, til brukerne. Hvis nettstedet ditt ikke imøtekommer Googles rangeringsfaktorer, anses innholdet ditt — altså produktene eller tjenestene dine — bare som marginalt nyttig. Da flytter Google nettstedet ditt til den nedre delen av søkeresultatene, noe som resulterer i betydelig mindre eksponering og færre salg for bedriften din.

Sideopplevelse gjør brukerfokusert SEO enda viktigere

For bare noen få år siden anså mange eksperter det som revolusjonerende at brukeropplevelsen kunne være en drivkraft i SEO. Optimalisering handlet ikke lenger bare om søkeord. Plutselig måtte bedrifter sette søkelys på brukeropplevelsen for å skape konverteringer.

Spol frem til 2021, og forholdet mellom SEO og UX er enda tettere. Og trenden fortsetter: Google har gjort det klart at brukeropplevelse vil bli en stadig kraftigere rangeringsfaktor. Dette vil fungere som en konstant påminnelse om alltid å sette publikum først, ved å sikre at innholdet ditt tar hensyn til brukerpreferanser og er digitalt inkluderende.

Bruk Googles sideopplevelsesoppdatering som påskudd til å forplikte deg til å gi en god digital kundeopplevelse

Google har gitt et forhåndsvarsel slik at bedrifter kan forberede seg på algoritmeoppdateringen. Smarte bedrifter vil bruke denne muligheten til å se langsiktig på nettstedets generelle brukeropplevelse, og handle deretter.

Hva vil du gjøre?

Den økende trenden mot digital kundeopplevelse gjør at de bedriftene som har en helhetlig tilnærming til brukeropplevelsen, vil lykkes best. For å imøtekomme Googles preferanser, får de økt organisk trafikk. Optimalisering av hele nettstedsopplevelsen gjør også at de tilfredsstiller kundenes behov. Du tror kanskje at du tilbyr en fantastisk digital kundeopplevelse, men hvordan er denne sammenlignet med konkurrentene dine? Bruk Googles nye mål på sideopplevelse som et påskudd til å se over, og mestre, det som er grunnleggende for nettstedsopplevelsen din. Kundelojalitet og, til syvende og sist bedriftens bunnlinje, er avhengig av at kundenes interesser settes i første rekke.