Om litt over to måneder vil sideopplevelse bli en offisiell Google-rangeringsfaktor. Hvorfor betyr dette noe? Jo bedre parametre du har for sideopplevelse, jo mer sannsynlig er det at Google plasserer sidene dine høyt opp i søkeresultatene.

Selv om det er umulig å forutsi hva som vil skje den dagen oppdateringen rulles ut, er nå din siste sjanse til å forberede et brukervennlig nettsted som oppfyller Googles krav i tide for utrullingen. 

Hva er Googles Core Web Vitals? 

Kjernen av algoritmeoppdateringen er innføringen av noe som kalles Core Web Vitals. Core Web Vitals er en trio av brukersentrerte parametre som Google vil bruke til å måle og kvantifisere sideopplevelsen du tilbyr besøkende, og bestemme søkerangeringene dine ut fra disse funnene. Parameterene kalles:

 • Largest Contentful Paint (LCP): måler lasteytelsen
 • Cumulative Layout Shift (CLS): måler visuell stabilitet
 • First Input Delay (FID): måler interaktivitet

Hvor viktig er det da å optimalisere for disse parameterene? Forskning fra Google tilsier frafallet synker med nesten en fjerdedel (24%) når et nettsted oppfyller de anbefalte standardene på disse områdene. Denne type økning i brukerengasjement kan du rett og slett ikke ignorere.

Men det er ikke alt. Oppdateringen vil også ta hensyn til andre eksisterende brukervennlige søkesignaler, som du forhåpentligvis allerede optimaliserer for. Disse er:

 • Å være mobilvennlig
 • Bruke HTTPS-sikkerhet
 • Unngå bruk av påtrengende popup-vinduer
 • Gi et trygt nettlesermiljø

 

Kilde: Google Search Central

Selv om det er viktig å optimalisere for disse spesifikke parameterene, er de bare en håndfull av mange Google-rangeringsfaktorer. Som Google sier: «En god sideopplevelse er ikke viktigere enn å ha godt og relevant innhold.» Det betyr at du må ha en kombinert tilnærming når du optimaliserer sidene dine. Nemlig å gi innhold av høy kvalitet og en brukervennlig sideopplevelse.

For å hjelpe deg med at innsatsen din i 2021 blir så god som mulig, har vi satt sammen denne veiledningen om hvordan du både optimaliserer sideopplevelsen og forbedrer innholdskvaliteten ved hjelp av Siteimprove-verktøyene dine.

Slik bruker du Siteimprove til å revidere og optimalisere sideopplevelsen 

Det er en rekke tiltak du bør gjøre for å revidere og identifisere områder som kan optimaliseres før utrullingen av algoritmen. Heldigvis kan mange av disse handlingene fullføres ved hjelp av Siteimprove-plattformen.

I likhet med Google er Siteimproves tilnærming til sideopplevelse helhetlig. Den hjelper deg med å maksimere sidens hastighet, sikkerhet og innhold slik at du leverer en brukeropplevelse av høy kvalitet, alt fra ett sted.

For denne revisjonen trenger du to ting:

 1. Domenet til nettstedet du ønsker å revidere og forbedre
 2. Siteimprove-plattformen din

Fire trinn for å optimalisere sideopplevelsen

Nå skal vi gå gjennom seks steg for å gi besøkende en bedre sideopplevelse på nettstedet ditt:

 1. Sjekk lastetiden, og gjør den bedre med Siteimprove Performance
 2. Sjekk nettstedets mobilvennlighet
 3. Sjekk at popup-vinduene ikke gjør innholdet mindre tilgjengelig
 4. Sjekk at nettsideinnholdet ditt er feilfritt og av god kvalitet med Siteimprove Quality Assurance

1) Øk hastigheten med Siteimprove Performance

Jo raskere nettsidene lastes inn, desto bedre brukeropplevelse vil de besøkende ha. Det bør derfor ikke komme som noen overraskelse at Googles Core Web Vitals-oppdatering vil belønne nettsteder som gjør det bra i de følgende ytelsesbaserte parametrene.

Largest Contentful Paint (LCP): Denne parameteren måler hvor raskt besøkende på nettstedet ser innhold. Altså lasteytelsen din. For en god brukeropplevelse bør LCP skje innen 2,5 sekunder etter at siden først begynner å lastes inn.

De vanligste årsakene til dårlig LCP-ytelse er:

 • Trege responstider fra servere
 • JavaScript og CSS som blokkerer gjengivelsen
 • Ressurser som lastes tregt
 • Gjengivelse på klientsiden som bruker store JavaScript-pakker

First Input Delay: Denne beregningen måler hvor raskt nettstedet ditt reagerer på brukerinndata. For eksempel en besøkende som skriver inn data i et skjema, eller klikker på en knapp. En god brukeropplevelse krever at sider har en FID på mindre enn 100 millisekunder.

Dårlig FID er vanligvis forårsaket av tunge JavaScript-prosesser. Forbedre det ved å:

 • Redusere tiden for utføring
 • Bryte opp lange oppgaver
 • Optimalisere siden din for interaksjon

Cumulative Layout Shift: Denne målingen viser visuell stabilitet. Den ser på hvor ofte elementer på nettsidene dine beveger seg rundt når de besøkende leser eller samhandler med dem. Sider bør opprettholde en CLS på mindre enn 0,1 for å gi en god brukeropplevelse.

Vanlige årsaker til dårlig CLS er:

 • Udimensjonerte bilder
 • Udimensjonerte annonser, embeds og iframes
 • Dynamisk innført innhold
 • Lasting av nettfonter


Det er viktig å merke seg at for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet ditt, må du kunne måle, spore og forbedre disse tre pararmetrene nøyaktig. Selv om bruk av gratisverktøy kan virke som et godt sted å starte, er de ikke laget for å hjelpe deg i å aktivt overvåke og arbeide mot en bedre sideopplevelse over tid. Siteimprove Performance derimot, er utformet for å måle disse spesifikke parametrene på tvers av nettstedet ditt, flagge det som blokkerer ytelsen og gi detaljert veiledning om hvordan du ordner opp. 

Hva du bør gjøre med ytelsen 

Steg 1: Sjekk hvor raskt nettstedet ditt er. En forsinkelse på bare to sekunder er nok til å forårsake redusert tilfredshet og reduserer sjansen for at brukeren kommer tilbake til nettstedet ditt. Høy lastetid er også en tilgjengelighetsrisiko. Selv nettsteder som er bygd for bruk med hjelpemidler, vil ikke gi innspill til brukeren før siden er lastet. Noe som betyr at en dårlig LCP-score kan forvirre besøkende med funksjonsnedsettelser.

For å levere en rask sideopplevelse for alle brukere, må du først finne ut nettstedets nåværende ytelse, vurdere hastigheten mot bransjens gjennomsnitt og identifisere eventuelle sider med lav ytelse som kan optimaliseres. Siteimprove bruker resultater fra Google Lighthouse for å vurdere hastigheten på nettstedet ditt og sikre at sidene dine oppfyller søkemotorens hastighetsstandarder.

Basert på mer enn 20 forskjellige ytelsespunkter, fra overdimensjonerte bilder til tekstkomprimering, vil hastigheten din bli lagt frem som en enkel score fra 1 til 100. Du kan bruke denne poengsummen til å finne ut hvor mye arbeid som kreves for at de skal være i tråd med Googles Core Web Vitals.

Du bør ta sikte på en score på 90+, som vil plassere deg blant de beste 5 prosentene av nettsteder, ifølge Googles beregninger. Ved å oppnå en så høy score, kan du gi et realt løft til både brukeropplevelse, SEO og brukerengasjement. Du kan lære mer om hvordan scoren beregnes i Siteimprove Help Center.Tips:
Bruk Progress Graph i Siteimprove Performance til å overvåke forbedringer i sideytelsen over tid. Bruk den opprinnelige scoren din til å se hvor langt du har kommet i arbeidet med å takle problemene og oppdage hull i ytelsen.

Steg 2: Test hvordan besøkende ser sidene dine, og hvordan de opplever lastetider med Visitor Profiles. Hvordan de besøkende opplever sidene dine avhenger av en rekke faktorer, og sideytelsen vil trolig ikke være den samme på ulike enheter, nettverk og steder. Du bør ta sikte på tre sekunder eller mindre lastetid på alle disse ulike profilene. Da kan du gi en fullstendig ytelsesopplevelse uavhengig av hvor, når og hvordan besøkende velger å få tilgang til innholdet ditt.

Steg 3: Zoom inn på brukerorienterte ytelsesmålinger. Siteimprove Performance måler LCP, FDI og CLS. Få praktisk innsikt i hvordan de besøkende opplever sidene dine, med detaljerte forklaringer og timing for hver enkelt parameter fordelt på ulike enheter, steder og nettilkoblinger.

Først klikker du på «Loading Experience» for å se, på en tidslinje, når disse parameterene var aktive. Bruk den til å forstå hver sides individuelle lasteopplevelse, og simuler steg-for-steg gjennomgang av hva den besøkende ser når siden lastes inn.

Herfra er det enkelt å identifisere de mulighetene som har størst innvirkning på lastetiden og brukeropplevelsen.

Trinn 4: Jobb deg gjennom de foreslåtte forbedringene. Når du vet hvor bra eller dårlig sidene dine fungerer, kan du trygt løse problemene du har diagnostisert.

Forbedringene er spesifikke elementer eller områder som, når de er optimalisert, gir et direkte løft til sidens lastetider og ytelse. 

Klikk på hver foreslåtte forbedring for å få tekniske instrukser på hvordan hvert problem skal håndteres, av hvem, og hvor mange sekunder med ytelse du oppnår ved å løse det.

Bruk Actionable & Shareable Recommendations organisert av oppgaveeier, som for eksempel utvikler eller innholdsredaktør, til enkelt og effektivt å tilordne oppgaver til teamet ditt, eller til å delegere det til webbyråene dine.

Nå som sideopplevelsesoppdateringen er rett rundt hjørnet, er det viktig at du vet hvilke oppgaver du skal prioritere, om du vil bli klar i tide. Sjekk «Estimated Savings» for å se hvor mange sekunder du kan kutte av ytelsen på hver parameter, og kom nærmere Googles anbefalte hastighet.

Trinn 5: Implementer andre beste praksiser for ytelse. Når du har fått gjennomført de mest effektive og nødvendige ytelsesoppgavene, er det lurt å optimalisere sidene dine ytterligere ved å gå gjennom mindre kritiske handlinger som vil gi en bedre og raskere brukeropplevelse på nettstedet ditt.

Beste praksiser er oppgaver som du bør utføre for å tilby en enda bedre sideopplevelse. I motsetning til forbedringer, er det ikke alltid mulig å feste bestemte tidsbesparelser til dem. Det anbefales imidlertid på det sterkeste å implementere så mange beste praksiser som mulig på nettsidene dine, for å gi en raskest mulig brukeropplevelse.

Siteimprove Performance inneholder detaljerte «Om dette problemet» og «Slik reparerer du»-veiledninger for hvert foreslåtte element i listen «Beste praksiser».Har du full kontroll på beste praksiser og det grunnleggende? Oppdag enda mer avanserte måter å forbedre sidens hastighet på i bloggen til Viktor Petersson, ekspert på Siteimprove Performance.

Bonus-steg: Det er lurt å integrere det du gjør i Siteimprove Performance med Siteimprove Analytics. På denne måten kan du kombinere optimaliseringen med data fra virkeligheten, og få en mer fullstendig oversikt over sammenhengen mellom innsatsen din og hvordan de faktisk påvirker brukerens opplevelse.

I løpet av de kommende ukene vil vi introdusere flere nye funksjoner til Siteimprove Performance, som er designet spesielt for å hjelpe deg med å mestre parameterene i Core Web Vitals. Ta kontakt med din Siteimprove Customer Success Manager for å finne ut mer om hvordan disse funksjonene kan gi  SEO-en din et løft og forbedre brukeropplevelsen.

2) Sørg for at nettstedet ditt er mobilvennlig

Mobile-first indeksering er en viktig Google-rangeringsfaktor. Enten de bruker datamaskin eller mobil, bør besøkende på nettstedet ditt kunne se relevante nettsider av høy kvalitet som er optimalisert for den enheten de bruker.

Dette kan du gjøre: Hvis du vil teste noen sider, kan du bruke Googles Mobile-Friendly Test, men det er bedre å bruke et spesialverktøy som for eksempel Siteimprove Performance. Det flagger sideelementer som ikke er tilpasset mobil, og finner områder som kan forbedres.

3) Unngå påtrengende reklamer

Påtrengende reklamer, f.eks. popup-vinduer som dekker mye av en side, vil ifølge Google gi en dårligere opplevelse for brukerne enn sider der innhold umiddelbart er tilgjengelig. På denne måten straffes nettsteder som bruker slike.

Dette kan du gjøre: Sørg for at du følger Googles retningslinjer, ved å kun opprette reklamer som gir en positiv brukeropplevelse. Design gode annonser ved å unngå følgende:

 • Å vise en popup som dekker hovedinnholdet, enten umiddelbart etter at brukeren kommer til en side fra søkeresultatene, eller mens de ser gjennom siden.
 • Å vise en frittstående reklame som brukeren må avvise før de får tilgang til hovedinnholdet.
 • Å bruke en layout der den delen av siden som er “over bretten” ser ut som en frittstående reklame, mens det opprinnelige innholdet er lagt inn under “bretten”.

4) Lag innhold av høy kvalitet med Siteimprove Quality Assurance

Relevant innhold av høy kvalitet som oppfyller søkehensikten er fortsatt viktig for å gi en positiv brukeropplevelse. Google har sagt at mens alle komponentene i sideopplevelsen er viktige, er «søkehensikten fortsatt et veldig sterkt signal. Så en side med en middels sideopplevelse kan fortsatt rangeres høyt hvis den har godt og relevant innhold». Det betyr at det å skape unikt innhold av høy kvalitet forblir en sentral del av den organiske søkestrategien din. 

Dette kan du gjøre: Bruk Siteimprove Quality Assurance (QA) til å revidere innholdet ditt og sikre en feilfri innholdsopplevelse på tvers av nettsidene dine. Bruk følgende funksjoner for å levere en konsekvent god besøksopplevelse på siden. Vær spesielt oppmerksom på «brukeropplevelse»-aspektet av QA-scoren din, som måler om innholdet ditt gir god flyt til navigeringen på nettstedet ditt.

Steg 1: Kartlegg oppgavene dine ved bruk av Content Inventory. Det er umulig å forbedre innholdet ditt hvis du ikke vet hva og hvor det er. Bruk Content Inventory til å få et fugleperspektiv over alle sider, lenker og multimediefiler på nettstedet ditt. Herfra kan du begynne å prioritere sider som må fikses, basert på popularitet.

Steg 2: Gi lesbarheten et løft. Lag overbevisende og lettlest innhold som gjenspeiler lesernes forståelse ved hjelp av Lesbarhet-funksjonen. Begynn med å se hvor sideinnholdet er for tett eller for vanskelig å forstå, og tilpass deretter teksten slik at den blir mer forståelig. Da får du ned fluktfrekvensen.

Steg 3) Kjør en lenke- og stavekontroll. Bruk Lenke og Stavefeil-funksjonen i QA for raskt å identifisere og fikse stavefeil og brutte lenker på sidene dine, og gi en feilfri brukeropplevelse.

Finn ut mer i denne bloggen om hvordan du bruker Siteimprove QA til å gi en god brukeropplevelse.

Er du forberedt på Googles sideopplevelseoppdatering?

Ved å gjøre disse endringene på nettstedet ditt før Google innfører sideopplevelsesoppdateringen i mai, vil du kunne gi en brukeropplevelse godkjent av Google til de besøkende. Du vil da få et konkurransefortrinn over nettsteder som ikke er klare. Enhver forsinkelse kan koste deg søketrafikk, og du kan til og med se nettstedet ditt bli straffet i søkemotorrangeringen.

Og dette er ikke alt. Google har gjort det klart at dette bare er begynnelsen på deres arbeid for å gi en bedre brukeropplevelse til alle brukere. Faktisk er flere Core Web Vitals-parametre og rangeringsfaktorer for sideopplevelse planlagt introdusert de kommende årene.

Hvis du vil ha mer hjelp med å bruke Siteimprove-plattformen din til å forberede deg på Core Web Vitals og øke synligheten din, kan du ta kontakt med teamet vårt i dag.

Hvis du ennå ikke bruker Siteimprove, så bestill gjerne en demonstrasjon for å se hvordan plattformen vår kan forberede nettstedet ditt på oppdateringen.