Mieti, millainen internet oli vuonna 2008. Twitter oli omituinen uusi ”mikroblogi”-sivusto, joka aiheutti lisävilinää tekniikkasivustoissa. Netflixin suoratoistopalvelu oli hiljattain lanseerattu sen kukoistavan DVD-toiminnan rinnalla. Älypuhelimet olivat luksushyödykkeitä ja tabletit olivat vasta tulossa parin vuoden päästä.

Kun otetaan huomioon, miten paljon verkkomaisema on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, on hämmästyttävää, että verkkosaavutettavuuden kansainvälisiä standardeja ei ole päivitetty joulukuun 2008 jälkeen. Tähän on tulossa muutos. Pyydettyään ja arvioituaan suosituksia suurelta yleisöltä kansainvälinen Web Accessibility Initiative aikoo julkistaa version 2.1 verkkosisällön saavutettavuusohjeistaan tämän vuoden puolivälin paikkeilla. Tämän päivityksen lähestyessä verkkosivustojen omistajien kannattaa alkaa suunnitella muutamia keskeisiä muutoksia. (Muista, että kaikki WCAG 2.1 -muutokset ovat alustavia.)

Sovitettavuus mobiililaitteille

Helposti suurin muutos verkkokokemuksessa kuluneen vuosikymmenen aikana on ollut siirtyminen pöytätietokoneista mobiililaitteisiin. Uusien WCAG-standardien odotetaan painottavan mobiilikokemusta, joka vastaa sitä, mitä käyttäjät voivat odottaa perinteiseltä selausistunnolta. Tämä käsittää todennäköisesti sivustosi kosketusnäyttötoimintojen tekemisen yhteensopivammaksi avustavan tekniikan kanssa.

Visuaalisten standardien päivittäminen

Nykyinen WCAG edellyttää, että verkkosisällön kokoa on voitava muuttaa 200 prosenttia toimintoja menettämättä. Uusien standardien odotetaan nostavan tason 400 prosenttiin, jotta huononäköiset käyttäjät voivat selata sivustoja sujuvammin. Myös kontrastitasoja ollaan päivittämässä. Kaikkien kuvien ja tekstien, joita tarvitaan sivustossa liikkumiseen tai sisällön käyttämiseen, täytyy täyttää kontrastistandardit, jotka mukautuvat heikkonäköisten ja värisokeiden käyttäjien tarpeisiin.

Keskeytysten minimointi

Harva pitää ponnahdusmainoksista, mutta käyttäjille, joilla on tietynlaisia kognitiivisia ongelmia, tällaiset keskeytykset voivat olla erityisen ongelmallisia. WCAG 2.1 todennäköisesti pyrkii asettamaan rajat sille, milloin ja miten ponnahdusmainoksia ja muita niiden kaltaisia saa näyttää.

Helpompi virheidenkorjaus

Käyttäjille, joilla on motorisiin taitoihin liittyviä ongelmia, väärien linkkien ja painikkeiden napsauttaminen on yleinen ongelma. WCAG 2.1 todennäköisesti vaatii parannuksia navigointitekniikkaan, jotta oikean linkin ja oikeiden toimintojen löytäminen on helppoa, jos väärää linkkiä napsautetaan vahingossa.

Yksi asia, jonka näitä muutoksia silmällä pitäessä voi huomata: kaikki nämä ovat asioita, jotka tekisivät verkosta mukavamman paikan kaikille käyttäjille, ei vain niille, joilla on vaikeuksia. Näin ollen paremmin käytettävissä olevan internetin rakentaminen hyödyttää meitä kaikkia.

Haluatko tietää, miten voit rakentaa paremmin käytettävissä olevan internetin? Lataa All-in-One Digital Accessibility -e-kirja, josta löydät vinkkejä verkon saavutettavuuden perusteista hyvin käytettävissä olevien taulukoiden koodaamiseen.