Prøv at tænke tilbage på, hvordan internettet så ud i 2008. Twitter var det sære nye "mikroblogger"-website, som skabte stadig større buzz på tech-sites. Netflix havde netop lanceret sin streamingtjeneste som sidestykke til den blomstrende DVD-forretning. Smartphones var en luksusvare, og tablets havde endnu ikke set dagens lys.

I betragtning af de gennemgribende forandringer, som onlinelandskabet har undergået de sidste ti år, er det tankevækkende, at internationale standarder for webtilgængelighed ikke er blevet opdateret siden december 2008. Det er ved at ændre sig. Baseret på indhentede anbefalinger fra offentligheden forventes det internationale Web Accessibility Initiative at offentliggøre version 2.1 af sine retningslinjer for tilgængeligt webindhold senere på året. Mens vi venter på de nye retningslinjer, er der nogle få vigtige ændringer, som websiteejere med fordel kan begynde at planlægge efter. (Husk, at alle ændringer i WCAG 2.1 er foreløbige).

Tilpasning til mobile enheder

Skiftet fra stationære computere til mobile enheder er uden sammenligning den største forandring, som brugen af internettet har oplevet de sidste ti år. Det må forventes, at de nye WCAG-standarder lægger vægt på, at brugeroplevelsen på mobile enheder skal være lige så god som for traditionelle browsersessioner. Det vil sandsynligvis stille krav om, at dine touchskærmfunktioner i højere grad skal understøtte teknologiske hjælpemidler.

Opgradering af visuelle standarder

De aktuelle WCAG-retningslinjer kræver, at størrelsen på webindhold skal kunne ændres til op til 200 % uden at miste funktionalitet. De nye standarder forventes at hæve dette niveau til 400 %, så brugere med nedsat syn har nemmere ved at navigere på websites. Kontrastniveauerne forventes også at blive hævet. Alle billeder eller tekst, der er nødvendige for at navigere på et website eller få adgang til indhold, skal opfylde kontraststandarder, som er tilpasset brugere med nedsat syn og farveblinde brugere.

Minimale afbrydelser

Det er de færreste, som synes om pop op-reklamer, men for brugere med bestemte kognitive problemer, kan disse former for afbrydelse være særligt problematiske. WCAG 2.1 vil sandsynligvis forsøge at sætte grænser for, hvor og hvornår der må vises pop op-annoncer og tilsvarende reklamer.

Nemmere fejlrettelse

Klik på forkerte links og knapper er et generelt problem for brugere med motoriske handicap. WCAG 2.1 vil sandsynligvis stille krav om forbedringer til navigationsteknologi, så det både bliver nemmere at finde det rigtige link og løse problemet, hvis der klikkes på et forkert link.

Hvis man tænker over det, har alle ændringerne én ting til fælles: De gør internettet til et rarere sted for alle, ikke kun for brugere med handicap. Det viser med al tydelighed, at et mere tilgængeligt internet er til fordel for os alle sammen.

Vil du vide, hvordan du kan være med til at gøre internettet mere tilgængeligt? Download e-bogen All-in-One Digital Accessibility-E-Book, hvor du kan finde tips om alt fra grundlæggende webtilgængelighed til kodning af tabeller, så de er let tilgængelige.