Visste du at nettstedet er blant de viktigste digitale møtestedene universitetet har til rådighet? Nettstedet kan fremme tillit, bygge relasjoner og styrke anseelsen til institusjonen. Men det kan ikke gjøre noe av dette om det ikke fungerer skikkelig, spesielt med tanke på fart. Det kan virke enkelt, men nesten halvparten av nettbrukerne forlater sider med lastetid på tre sekunder (engelskspråklig innhold) eller mer. Det er altså tydelig at lastetid er viktig, men hvordan kan dere gjøre nettstedet hurtigere? Det kan vi hjelpe med.

Hvorfor universiteter må gjøre nettsidene raskere

Forskning viser at lastetid har stor effekt på brukernes nettopplevelse (engelskspråklig innhold) og konverteringsraten til nettstedet. Det er spesielt viktig for universiteter, siden nåværende og fremtidige studentgenerasjoner, som er født på denne siden av tusenårsskiftet, i større grad enn eldre brukere vil forlate et tregt nettsted.

Lastetid spiller også inn på rangeringen til både Google og Facebook, noe som påvirker hvor høyt universitetet vises i søkeresultat.

Vil dere ha flere besøkende og en høyere rangering i søkemotorene, må nettstedet være raskt. Det vil samtidig gi en bedre studentopplevelse.

Hvordan måle lastetiden til en side

Det finnes to måter å måle en sides lastetid:

  1. Lastetid for side: Dette er tiden fra nettleseren sender en forespørsel til serveren, til siden er ferdiglastet og klar.
  2. Tid til første byte: Dette er tiden fra forespørselen blir sendt til serveren, til nettleseren mottatt første byte.

Begge metoder kan brukes, men husk at Googles egen Speed Index, som er med og avgjør plassering i søk, bruker tid til første byte (TTFB) som et av målene på fart.

Fire tiltak for å bedre nettsiders lastetid

mage that says "Improve page load time"

Lastetid består for det meste av tiden det tar å laste ned ulike deler av en side. Men ikke alle sideelementer har like stor innvirkning på lastetiden. Antall elementer som trengs for å laste siden, samt den besøkendes nærhet til serveren deres, har også innvirkning på lastetiden.

For å gjøre noe med hastigheten, begynn med å se hvor sideelementene er lagret og å finne ut hvilke som sinker nettstedet. Derfra reduserer og redefinerer dere disse elementene for å minske antall forespørsler som sendes til serveren deres. Vurder følgende handlinger for å optimalisere lastetiden:

Kjør en rask analyse av nettsidehastigheten

Det finnes brukervennlige verktøy, som Siteimprove Performance, som ikke bare overvåker ytelsen til siden fra flere brukerprofiler, men også kan vise deg nøyaktig hvilke elementer som det tar lengst tid å laste. For dere er det like lett som å kopiere URL-en deres og lime den inn i systemet.

I Siteimprove Performance får dere se en oversikt over sideelementer og lastetid, i tillegg til en prioritert list med problemelementer som først må konfronteres. Dere kan for eksempel se at bilder lastes på under 50 millisekund, mens en Facebook-plugin tar over 150 millisekund. Så la oss dykke ned i noe som er en alvorlig fartssinke: bilder.

Optimaliser bildene

Med tanke på hvor avgjørende bilder er for lastetiden, bør dere gjøre flere ting for å redusere tiden det tar å laste bilder. Her er våre anbefalinger:

  1. Sjekk billedtyngden: Først må dere finne ut hva som er den største tillatte billedstørrelsen på nettstedet, vanligvis 800px i bredden. Når dere har funnet den ideelle billedstørrelsen, endrer dere alle bildene, før dere laster dem inn i nettleseren. Det å endre størrelsen på bilder gjør dem betydelig lettere, noe som reduserer lastetiden. For å redusere tyngden ytterligere, kan bildene stilles inn på 85% komprimering, noe som reduserer billedtyngden med over 10%.
  2. Reduser billedoppløsningen: Nesten alle skjermer opererer innenfor 72–100 piksler per tomme (PPI), så bilder trenger ikke å ha høyere oppløsning enn det for å se bra ut på skjerm. Bruker dere allerede et billedredigeringsprogram til å endre billedstørrelser, kan dere også bruke det til å redusere 80% av oppløsningen, for ytterligere å redusere filstørrelsen. Ved å erstatte saktelastende, høyoppløste bilder, kan dere tilby en raskere, mer effektiv studentopplevelse, samtidig som det ser like bra ut.
  3. Hold dere unna feil filformat: JPEG og PNG er de filtypene som egner seg best for nett. Men siden JPEG er det minste og mest komprimerte formatet, er det å foretrekke for å gjøre nettsider raskere.

Strømlinjeform koden din

Før siden blir synlig, må CSS-filen deres lastes. Men siden mange universiteter har bygget på den samme filen i årevis, er det sannsynlig at unødvendig kode har presset seg inn og blitt værende der. Hver eneste ekstra, unødvendige linje eller mellomrom bidrar til en tregere side.

Hvordan gjør man noe med det? Enten (a) går dere manuelt gjennom nettsidens kode for å oppdage skjulte, ubrukte elementer, eller så (b) bruker dere en enkel programvare for å finne og fjerne unødvendig kode. Slike verktøy kan komprimere CSS- og JavaScript-filer, samtidig som de overvåker eksterne plugins og script som gjør nettstedet tregere.

Glem ikke enkle nettstedselementer, sånn som web-fonter fra open source-biblioteker. Selv om de kan bidra til å gjøre designjobben raskere, forlenger disse eksterne web-fontene lastetiden. Dette fordi de må lastes ned og kjøres hver gang noen besøker nettstedet. Så spar dere selv og de besøkende for både tid og frustrasjon. Unngå eksterne web-fonter, eller bruk egen CSS til å lage en stilig font.

Script må også lastes ned, kjøres og vises i nettleseren. Ikke ødelegg ytelsen. Sjekk om dere trenger alle de scriptene som konstant kjøres på universitetets nettsider.

Bruk cache-lagring for å bedre effektiviteten

Cache-lagring handler i grunn om å lagre viktige datapunkter som bidrar til å laste siden raskere. Uten cache-lagring må nettstedet laste alle nettstedsdata (som bilder, tekst, stilarter) hver eneste gang noen besøker nettstedet.

I gjennomsnitt bruker nettleseren nærmere 100 forespørsler frem og tilbake fra nettstedets server på å bygge en fullstendig side. For å redusere antall forespørsler, og til slutt gjøre nettstedet raskere, bør dere cache-lagre både nettleserdelen og serverdelen av sidene.

Lastetid, oppsummering

Når dere har fått fart på universitetets nettsted med disse rådene, bør dere følge med på farten over tid, for å sikre en god digital studentopplevelse. Dere kan bruke et ytelsesovervåkingsverktøy som Siteimprove Performance til å overvåke og spore utviklingen, og se hvordan studenter opplever lastetiden.

Får du ikke nok av nettstedsoptimalisering? Det samme verktøyet kan, ved å bruke Googles Lighthouse performance score, gi innsikt i hvor godt nettstedet deres gjør det sammenlignet med bransjen ellers. Uansett, i konkurranse med andre utdanningsinstitusjoner kan digital optimalisering gi dere et forsprang.