Sjekker du nettstedet ditt manuelt for tilgjengelighetsproblemer? Hvis ikke, kan det hende du overser  kritiske tilgjengelighetsproblemer som påvirker at du overholder retningslinjene for universelt utformet webinnhold (WCAG). Det pågår en diskusjon innen universell utforming om hvor mye automatisert testing  kan oppdage, men de fleste tilgjengelighetseksperter er enige om at automatisert testing alene bare kan oppdage 30 til 40 % av tilgjengelighetsproblemene.

Det å gjøre manuell testing til en del av din strategi for universell utforming, kombinert med pålitelig automatisert testing, skaper en mer balansert og allsidig tilnærming til å oppnå samsvar med kravene. Manuell testing er den beste metoden for å fange opp tilgjengelighetsproblemer som automatiserte løsninger ikke kan oppdage.

La oss dykke ned i hva manuell testing er og hvordan det kan bidra til at du møter tilgjengelighetsmålene dine.

Hva er manuell testing?

Manuell tilgjengelighetstesting innebærer å se etter tilgjengelighetsproblemer som ikke kan oppdages av automatisert programvare, og som i stedet krever menneskelig vurdering. For eksempel må kontroll av at alt-tekst nøyaktig beskriver bildene dine gjøres manuelt.

Manuell testing er mest effektivt for å sjekke kompatibilitet med:

  • hjelpemiddelteknologi, f.eks. skjermlesere
  • tastaturnavigasjon
  • nettleserplugins, f.eks. HTML og JavaScript

Manuelle tjenester for testing av universell utforming

Om du vil være sikker på å fange opp alle kritiske tilgjengelighetsproblemer, er det best at manuell testing blir gjennomført av fagpersoner som har kunnskap om ulike funksjonsnedsettelser og hjelpemiddelteknologier. Heldigvis finnes det manuelle testtjenester som hjelper bedrifter med å sikre at nettstedene deres er i samsvar med standarder for universell utforming. Disse fagfolkene bruker en rekke programvarer og halvautomatiserte verktøy for å sjekke nettstedet ditt manuelt, for eksempel:

  • JAWS og NVDA på Windows 10
  • VoiceOver på iOS
  • Navigere bare ved hjelp av tastaturet
  • Chrome, Firefox og Internet Explorer
  • Fargekontrastkontroll

Internt team for manuell testing av universell utforming

For å ha en helhetlig tilnærming til universell utforming, kan bedriften etablere et internt team med manuelle tilgjengelighetstestere. Et slikt team kan bidra til at tilgjengelighetsproblemer blir fanget opp tidlig, siden teamet har god tilgang til utformings- og utviklingsprosessene, og kontinuerlig kan komme med råd angående universell utforming. Denne tilnærmingen  innebærer en organisasjonsomfattende innsats for å etablere buy-in og budsjett for teamet, men på lang sikt er det den mest kostnadseffektive og bærekraftige .

Brukertesting med mennesker med funksjonsnedsettelser 

En svært effektiv måte å sjekke nettstedet ditt for tilgjengelighetsproblemer på, er å sette opp brukertesting og fokusgrupper som utgjøres av personer med ulike funksjonsnedsettelser. Det er viktig å huske på at tilbakemeldinger fra én person ikke gjelder for alle med funksjonsnedsettelser. En person med funksjonsnedsettelser vet ikke nødvendigvis hvordan andre personer med samme funksjonsnedsettelse bruker nettet. Du bør få oversikt over ulike typer funksjonsnedsettelser du skal planlegge å teste, siden du kanskje må klargjøre hjelpemiddelteknologi for testeren din.

Hvordan manuell og automatisert testing fungerer sammen

Å finne den riktige balansen mellom manuell og automatisert tilgjengelighetstesting avhenger av noen få faktorer, for eksempel organisasjonens tilgjengelighetsmål, antall nettsteder og -sider organisasjonen eier, budsjett og eksisterende intern tilgjengelighetskunnskap. Her er noen eksempler på hvordan du kan utnytte fordelene ved hver testtilnærming:

Vær føre var tilgjengelighetsproblemer med tidlig automatisert

Hvis teamet ditt har ansvar for flere nettsteder, kan du bruke en automatisert testløsning for å sjekke at all kode er i samsvar med tilgjengelighetsstandarder før den implementeres. Dette kan spare arbeidstimer sammenlignet med utbedring. Tidlig automatisert testing er også en god indikator på hvor tilgjengelig nettstedet ditt er generelt, noe som kan hjelpe deg i de tidlige stadiene av planlegning. Hvis for eksempel en tilgjengelighetskontroll på nettstedet oppdager mange problemer på nettstedet ditt, kan du sette av mer tid og ressurser for å takle problemområdene effektivt.

Halvautomatisk testing

Assistert testing, eller halvautomatisk testing, er det perfekte eksempelet på manuelle og automatiserte testtilnærminger som jobber sammen for å oppnå de mest nøyaktige resultatene. Måten assistert testing fungerer på, er at det automatiserte verktøyet oppdager et potensielt tilgjengelighetsproblem. Det automatiserte verktøyet stiller deretter en rekke avgjørende spørsmål som noen må gjennomgå manuelt. Disse spørsmålene hjelper det automatiserte verktøyet med å diagnostisere det riktige problemet og veileder deg til å løse problemet.

Hold deg oppdatert med rutinemessig manuell testing

En manuell testtilnærming er viktig for å evaluere nettstedets brukervennlighet. Planlegg regelmessig brukertesting, og du vil sikre en konsekvent flyt av tilbakemeldinger fra målgruppen din, selv når nettstedet ditt endres og utvikler seg, som nettsteder gjør over tid. Hver gang en webutvikler eller innholdsbidragsyter endrer noe på nettstedet, åpner det muligheten for nye tilgjengelighetsproblemer. Tilgjengelighet er derfor en pågående prosess.

Spor og rapporter fremdrift ved hjelp av automatiserte verktøy

En automatisert testløsning med innebygde rapporteringsverktøy vil spare deg for hodepinen som følger med å spore fremdrift og lage rapporter. Det riktige automatiserte verktøyet kan spore fremdriften på tilgjengelighetsproblemer, vedlikeholde en oversikt over oppgaveeiere og dokumentere resultatene fortløpende. Sporing av fremgangen din på tilgjengelighetsproblemer er ikke bare viktig for juridiske formål, men det er også en fin måte å motivere og oppmuntre organisasjonens tilgjengelighetsarbeid på.

Lær mer om  forskjellige tilnærminger organisasjonen kan ta til tilgjengelighetstesting

Ivrig etter å lære mer om hvordan du kultiverer en organisasjonsomfattende forpliktelse til tilgjengelighet og bærekraftig praksis for tilgjengelighetstesting? Vår Siteimprove Academy læringsvei, 

Tilgjengelighet for ledelse, dekker alle viktige aspekter ved tilgjengelighetstesting. Dette læringsforløpet inneholder et kurs om "Tilgjengelighetstesting i organisasjonen: en helhetlig tilnærming" som gir deg verdifull innsikt i manuell testing og avdekker fordelene med et internt manuelt testteam.

Vet du ikke hvor du skal begynne med universell utforming?

Hvis digital universell utforming høres overveldende ut for deg, er et godt sted å starte ved å få oversikt over hvor nettstedet ditt står. Bruk vår gratis tilgjengelighetskontroll av nettsteder for å se hvor du har det bra og hvor det er rom for forbedring.