De fleste bedrifter kommer på et tidspunkt til å redesigne et nettsted. Og det burde de! 90% av besøkende på nett har forlatt et nettsted på grunn av dårlig design og nesten halvparten sier at nettsteddesign er den viktigste faktoren når det gjelder å forme deres mening om troverdigheten til en bedrift. 

Men selv om redesign av nettsteder er avgjørende for å fornye utseendet, forbedre legitimiteten og introdusere viktige nye funksjoner når som gjelder brukeropplevelse (UX), merkevarebygging, søkemotoroptimalisering (SEO) og andre viktige ting, kan det også ha en veldig alvorlig (og ofte uventet) bivirkning: SEO-en din blir ødelagt.

Når SEO ikke er en del av prosessen med redesign, kan det føre til at dine hardt tilkjempede søkemotorresultater faller i rangeringene. Ja, sånn er det. Får nettstedet ny design, kan det føre til at man mister trafikk og faller ut av Googles førsteside.

Skal man unngå dette utfallet, må SEO og organisk trafikk prioriteres ved enhver redesign av nettsted. Det bør være en del av redesign-innsatsen, helt fra planlegging til implementering og kontroller i etterkant av publisering.

Hva er redesign av nettsted?  

Det å redesigne et nettsted handler om å endre egenskaper og funksjoner for å forbedre brukervennlighet og utseende, ofte for å nå spesifikke forretningsmål.

Det kan være mange grunner til å gjennomføre en redesign:

 • Høyere konverteringsgrad og mer salg
 • Redusere fluktfrekvens
 • Forbedre UX
 • Vise frem ny branding  
 • Forbedre SEO  
 • Revitalisere gammeldags og lite attraktiv webdesign
 • Raskere lastetid
 • Enklere navigasjon  
 • Få overtak på konkurrenter  
 • Få ny trafikk og nå ut til nye målgrupper  

Hvordan påvirkes SEO av redesign? 

Det er ikke uvanlig at nettsteder faktisk mister trafikk og faller i rangeringene i kjølvannet av en redesign. Men det betyr ikke at redesign alltid er negativt for SEO. Utføres det rett, påvirker det ikke SEO i negativ retning.

Før du får panikk bør du huske at små fall i trafikk like etter en redesign, vanligvis ikke er noe å bekymre seg om. En nedgang i trafikk ser aldri bra ut, men det finnes en veldig god grunn til dette: Søkemotorer må crawle nettstedet ditt før de kan servere den nye og forbedrede versjonen til brukerne sine. Dette fører ofte til en midlertidig reduksjon i søketrafikken. Så snart de har funnet ut av den nye nettstedstrukturen, vil du sannsynligvis komme raskt tilbake til normalen.

Men noen bedrifter vil imidlertid oppleve at trafikken går kraftig og permanent ned etter en redesign, eller at trafikken og rangeringer forblir dårlig i flere uker. Dette gir grunn til bekymring , og det kreves nærmere inspeksjon for å se hva som har gått galt. Vanligvis skjer dette på grunn av alvorlige SEO-feil begått i redesign-prosessen. For eksempel det å ikke sette opp en riktig struktur for omdirigering, enten ubevisst eller fordi SEO ikke ble prioritert i prosjektet.

Dårlig SEO-arbeid kan fort bli kostbart, tidkrevende og til og med ødeleggende for en bedrift om det ikke blir ordnet raskt opp i. Det å gjenvinne verdifulle posisjoner i søkerangeringer kan vise seg å bli vanskelig, om ikke umulig.

Noen bedrifter må benytte seg av SEO-rådgivere for å prøve å reversere skaden , som ikke alltid lar seg reparere raskt og enkelt. Og for hver potensielle besøkende som ikke lenger finner nettstedet ditt gjennom søkeresultater, mister du en mulig konvertering. Når SEO driver 300% mer trafikk til et nettsted enn sosiale medier, og når 70% av klikkene i søkeresultatene går til organiske resultater, kan ikke viktigheten av SEO undervurderes. Ifølge Google bruker nesten halvparten (49 %) av brukerne søkemotoren deres til å oppdage nye produkter. Derfor er det så viktig å tenke på SEO når du gjennomfører redesign av et nettsted.

Les videre for å høre om de ni vanligste SEO-feilene som begås under redesign av nettsteder, og lære hvordan du kan unngå dem.

Disse SEO-feilene bør unngås ved redesign av nettsted   

Gjør du deg kjent med disse vanlige redesign-feilene, vil det bidra til å redusere risikoen for tap av organisk søketrafikk og fall i rangeringene.

1. Man beholder ikke det innholdet som presterer best

Selv om det kan være fristende å starte helt på nytt, med spennende ny merkevarekommunikasjon, er det lurt å huske ordtaket: "Er det ikke ødelagt, så ikke fiks det."

Med det mener vi at høyt rangert innhold med prioriterte søkeord ikke bør kasseres eller revideres uten at man tenker nøye gjennom det. Beholder du ikke innhold som presterer, kan det koste deg trafikk, innkommende lenker og sammendrag av søkeresultater som det tok måneder eller år å bygge opp.

Dette fordi søkemotorer ønsker å gi brukerne en best mulig brukeropplevelse, og en del av det handler om å matche søkeintensjon og søkeresultater. Endrer du innholdet på en side, vil søkemotoren måtte revurdere hvor relevant siden er for et målrettet søkeord. Så dersom en side ikke lenger eksisterer, eller den presenterer helt endret informasjon for et søkeord, kan søkemotoren avgjøre at siden ikke lenger tilbyr en verdifull brukeropplevelse for det søkeordet, og degradere den. Dette er spesielt problematisk for sentrale og spesielt konkurranseutsatte søkeord i bransjen din. En side kan for eksempel tidligere ha vært rangert høyt for et bestemt søkeord, men nå omdirigeres den til startsiden din, som ikke har noen referanse til det opprinnelige søkeordet. Da tilfredsstiller den kanskje ikke brukerens søkeintensjon.

Tips: Sjekk analytics-dataene dine når du planlegger redesign, og finn ut hvilke sider som er mest populære, har lavest fluktfrekvens og flest konverteringer. Du bør unngå å fjerne eller gjøre større endringer på dette innholdet hvis du vil beholde den posisjonen du har i rangeringene. Dette betyr ikke at du ikke kan revidere utdatert eller foreldet innhold. Men du bør prøve å beholde H1- og H2-tags og de viktigste søkeordene siden er rangert for.  

2. Man gjør sidene tregere

Hastighet er et viktig rangeringssignal for søkemotorer, og er en av hovedgrunnene til at besøkende forlater et nettsted. Faktisk 93% av de besøkende på nett forlatt et nettsted fordi det ikke lastet raskt nok. Om ikke det er nok til å overbevise deg: En studie utført av Akamai viser at det å redusere lastetiden med ett sekund, øker konverteringene med 7%.  

Et redesignet nettsted kan utilsiktet redusere hastigheten på sidene dine. Dette skjer for eksempel fordi man beholder mengder med unødvendig og uoptimalisert kode (som bør slettes), eller fordi man legger til store, ukomprimerte bilder som det tar lang tid å laste. Med utrullingen av Googles Core Web Vitals og sideopplevelse som et rangeringssignal i år, har rask lastetid aldri vært viktigere. Dette er ikke et SEO-område som kan ignoreres under en redesign.

Den beste måten du kan teste hastigheten på det redesignede nettstedet , er ved å bruke et verktøy for å måle lastetid, som
 Siteimprove Performance. Denne typen verktøy hjelper deg også med å finne ut hva som bremser den nye versjonen av nettstedet ditt, slik at du kan gjøre justeringer og øke hastigheten før publisering.

3. Man har ikke med noe unikt innhold over folden  

Når du endrer designet på nettsidene dine, må du vurdere hva som nå vil vises over folden. Innhold som ligger “over folden” er det som ligger øverst på en nettside, som kan ses uten å scrolle ned.

Beste praksis innen SEO er at alle sider må ha noe unikt innhold over folden.

Hvorfor det? Det første de besøkende på nettstedet ditt ser, er også det første som vurderes av søkemotorer. Google ser etter innhold over folden når de crawler nettsider, og de har spesifikt rådet eiere av nettsteder til å legge unikt innhold over folden.

Under en redesign kan det være fristende å gjenta den nye kommunikasjonen øverst, over folden på alle sidene dine. Men denne teknikken kan faktisk skade rangeringene dine. Fokuser i stedet på å inkludere unikt, engasjerende innhold som hinter til hva som kommer lenger ned, og som lokker besøkende på nettstedet ditt til å fortsette å scrolle.

Tips: Tenk også på mobile besøkende. Unikt innhold over folden er spesielt viktig for mobile enheter.

4. Man bruker JavaScript feil  

JavaScript er en populær måte å gjøre nettsteder mer dynamiske og engasjerende på. Men når det brukes feil og i stor skala, som del av en redesign av et nettsted, kan det føre til alvorlige SEO-problemer. Nettstedet ditt kan til og med bli svartelistet av Google. Det er fordi JavaScript kan gjøre det vanskelig for søkemotorer å crawle og indeksere.

Hvis en søkemotor ikke kan "se" JavaScript-innhold på en side, kan den heller ikke rangere det. Noen eiere av nettsteder prøver å omgå problemet med JavaScript ved å "maskere" det. Da vises søkemotorer et annet innhold enn det som vises til de besøkende. Dette er faktisk et brudd på Googles Webmaster Guidelines, og kan føre til at det redesignede nettstedet blir straffet i rangeringene.

Hvis nettstedet ditt plutselig har falt på rangeringen etter en lansering med mye nytt JavaScript, kan dette være forklaringen.

Finn ut mer om hvordan du løser JavaScript-relaterte SEO-problemer uten å ty til maskering.  

5. Man glemmer å omdirigere URL-er

Uventede 404-feil gir helt enkelt en dårlig brukeropplevelse. Fra et SEO-perspektiv er det spesielt viktig at sider med backlinks som peker på dem, spesielt de som har verdifulle backlinks, ikke bare forsvinner.

Heldigvis unngås denne feilen enkelt ved å sikre at sider med nye eller endrede URL-er har rett permanent 301-viderekobling på plass. Da vet søkemotorer at innholdet på siden har blitt permanent flyttet og hvor den nye versjonen befinner seg. Ellers vil de se på innholdet som tapt, og de besøkende vil få en 404-melding. I tillegg tar 301-viderekoblinger vare på sidens tidligere SEO-rangering, slik at du slipper å gjøre alt arbeidet på nytt.

Ikke bli fristet til bare omdirigere alle sidene som er fjernet til hjemmesiden. Søkemotorer ønsker å gi brukerne den informasjonen som er mest relevant for søket. Så hvis nettstedet ditt bare sender dem til en hjemmeside som egentlig ikke svarer på forespørselen deres, kan du oppleve et fall i trafikken når søkemotoren finner ut at søkeresultatet ditt ikke tjener brukerne deres. Prøv i stedet å dirigere trafikken til en relevant side, i stedet for å tvinge besøkende til å gjøre arbeidet selv.

Tips: Dette steget kan være ekstremt tidkrevende, spesielt for større nettsteder. Bruk en automatisert crawler til å kartlegge nettadressene dine og verdifulle backlinks, slik at de kan omdirigeres før lanseringen. Det er også lurt å skanne nettstedet ditt for eventuelle brutte lenker rett etter lansering, for å fikse lenker som kan ha havnet på avveie eller har feil som hindrer sidene dine i å vises i søkeresultatene. Husk at hver brutte lenke kan bety en tapt konvertering eller en besøkende som aldri kommer igjen.

6. Man overser mobilvennlighet  

Blir du rangert på førsteplass for mobil får du nesten en tredjedel av alle klikk (28%) sammenlignet med bare 19% av alle klikk på desktop. Det er også fem ganger mer sannsynlig at mobilbrukere slutter å bruke et nettsted som ikke er mobilvennlig. I tillegg er mobilvennlighet en viktig rangeringsfaktor for Google, så det redesignede nettstedet ditt må fungere like bra på mobile enheter som på stasjonære PC-er.

Det er klart at en sømløs søkeopplevelse på mobil er et viktig krav, men mange bedrifter fortsetter likevel å prioritere desktop over mobil når de redesigner eget nettsted, noe som skader SEO-en deres.

Nøkkelen til bedre mobilvennlighet er responsivt design kombinert med rask lastetid. Og rask betyr rask. 40% av de mobile besøkende vil forlate nettstedet ditt hvir det tar mer enn tre sekunder å laste. Det betyr at man må følge beste praksis for mobildesign, som at besøkende på mobile enheter slipper å zoome for å kunne lese innhold.

Hvis du ikke er sikker på om det redesignede nettstedet ditt er tilstrekkelig mobilvennlig, kan det være lurt å sjekke det med Google’s Mobile Friendly test.   

7. Utdaterte XML-sidekart  

Et oppdatert XML-sidekart er et nyttig verktøy for SEO-rangeringen din. Det hjelper søkemotorer med å finne og indeksere innholdet på nettstedet ditt raskere, og forteller dem nøyaktig hvordan nettstedet ditt er strukturert og hvordan sidene dine skal prioriteres.

Men et sidekart bør ikke være statisk. Etter en redesign av nettstedet bør sidekartet oppdateres manuelt for å gjenspeile forandringene. Hvis ikke, kan det hende at søkemotorer som Google ikke kan crawle nettstedet ditt raskt og grundig, da de ikke sjekker sidekartet ditt i hver crawl. Faktisk crawler de bare sidekartet ditt første gang de møter det, eller når du aktivt varsler dem om at det er endret.

Umiddelbart etter gjennomført redesign må du sende det oppdaterte sidekartet ditt til Google Search Console og eventuelle andre søkemotorer, som for eksempel Bing.

 

8. Man unnlater å måle SEO-ytelse før en redesign 

Det er viktig at du måler nettstedets ytelse før en redesign, slik at du kan fastslå om endringene forårsaker fall i rangering og trafikk, eller om det kan være et ikke-relatert problem, som at nettstedet ditt har blitt hacket eller at algoritmen til søkemotoren har blitt endret.

Den beste måten å oppnå dette på er med en omfattende SEO-revisjon. Bruk en automatisert SEO-løsning, som Siteimprove SEO, til å evaluere nettstedets ytelse i forhold til viktige SEO-indikatorer. Områder som er spesielt viktige å måle er:

 • Søkeord-rangeringer
 • Klikkfrekvens
 • Konverteringsgrad
 • Fluktfrekvens
 • Hastighet
 • Viktige landingssider

Dette steget henger sammen med en annen viktig handling: å integrere SEO i redesignen av nettstedet ditt. Lurer du på når SEO skal inkluderes i redesignprosessen, er svaret helt fra starten. Det å ta vare på alle innholdsressursene og rangeringene deres er faktisk det første du må gjøre.

De mest vellykkede redesignprosjektene tar hensyn til SEO fra første dag. Det er mye enklere å bake inn SEO i det nye nettstedet ditt fra starten av, enn å satse på å fikse problemer i etterkant.

Hvis du for eksempel lanserer et nytt nettsted med hundrevis av brutte lenker, kan du ha falt på rangeringene før du innser problemet og får det fikset. Denne skaden kunne lett ha vært unngått ved å kjøre en SEO-revisjon av nettstedet ditt før det ble lansert.

 

9. Man satser på bevaring, heller enn forbedring av SEO

Så langt har vi snakket om å bevare SEO under en redesign. Men en redesign av nettstedet er ikke bare en god mulighet for å ta vare på det du har gjort bra. Det er også da du best kan forstå SEO-svakhetene dine og gjøre noe med dem. Tross alt, hvis du investerer i en redesign gjør du lurt i å satse på å tiltrekke deg så mange nye besøkende som mulig med en sterk strategi for organiske søk.

Kjører du SEO-revisjonen, som er anbefalt i punkt åtte, før redesignen, kan du identifisere områder som krever optimalisering. For eksempel:

 • Brutte lenker
 • Identisk innhold
 • Manglende metatitler, beskrivelser og alt-tekst
 • Sidetitler som er for lange
 • Bilder som er for store
 • Sider uten backlinks

Det er lurt ta tak i disse problemene parallelt med utviklingsarbeidet som gjøres på det oppdaterte nettstedet ditt. Det er lite lurt å publisere et estetisk tiltalende nettsted som er fullt av SEO-feil, og som gir en dårlig brukeropplevelse.

Etter lanseringen er det viktig å overvåke nettstedet kontinuerlig for å se etter fall eller stigning i søketrafikk, konverteringsgrad og rangeringer. Jo raskere du oppdager prestasjonsfall eller problemer som henger sammen med redesignet, jo raskere kan du fikse dem.

Ved å sørge for at SEO er en del av redesignprosessen for nettstedet ditt fra start til slutt, kan du unngå disse vanlige SEO-feilene, og ikke bare beholde, men også øke nettstedets organiske trafikk og bedre rangeringene på lang sikt.