Der er lavet en hel del forskning om, hvordan sideoplevelsen påvirker brugeradfærd. Besøgende forventer, at sider på et website indlæses hurtigt, er mobilvenlige og intuitive. Derudover påvirker sideoplevelsen hvordan, at besøgende ændrer holdning til et brand (i en enten positiv eller negativ retning), hvilket i sidste ende kan påvirke en virksomheds succes og dermed indtjening.

Sideoplevelsen er nu blevet så vigtigt, at Google for nylig annoncerede en opdatering af deres søgealgoritme, der tager højde for specifikke sideoplevelsesparametre for søgeplaceringer af dit website.

Som en del af denne opdatering introducerede Google en ny vejledning i, hvordan du måler sideoplevelse fra et brugerperspektiv, herunder et sæt hjælpeparametre, du kan bruge til at benchmarke dit website. Denne betydningsfulde opdatering hedder Core Web Vitals.

Denne opdatering sker i maj 2021, og Google gav seks måneders varsel allerede sidste år, men maj er snart.

Derfor betyder sideoplevelsen noget

Helt tilbage i 2018 afslørede Google, at de benytter et websites mobilhastighed som en vigtig søgeplaceringsfaktor, der effektivt skubber synlighed og trafik i retning af de websites, der giver den hurtigste og bedste mobiloplevelse.

Ligesom Google sætter forbrugerne også pris på god sidehastighed og sideoplevelse. Flere undersøgelser har vist, at forbrugerne ikke kun forventer en konstant hurtig oplevelse, når de surfer på nettet, men også betragter et websites performance som et stærk parameter for, om de vil anbefale en service til venner og kolleger eller ej.

Hele 66% af onlinekunderne sagde, at et websites performance påvirker deres indtryk af virksomheden, og 33% af disse kunder får et negativt indtryk af en virksomhed, hvis deres website kører langsomt.

Forbrugerne kan ikke foretage sig noget som helst nyttigt på siden, mens de venter på, at siden indlæses. Hvis siden endelig bliver indlæst, men besøgende oplever problemer med at interagere med sideelementerne, vil de opfatte det som en forstyrrelse og irritation, der forhindrer dem i at nå hensigten med at besøge siden.

Sideoplevelsen betyder noget for både forbrugere og virksomheder, og derfor inkluderer Google den nu i sine søgeplaceringsfaktorer. Nedenfor vil vi forklare de nye nøgleparametre, der fokuserer på brugeroplevelsen.

Parametre til måling af sideoplevelsen


Det sæt af parametre, som Google vil anvende til at måle sideoplevelsen, kalder de Core Web Vitals. Ifølge Google er disse parametre "et sæt parametre fra den virkelige verden med fokus på brugerne, der kvantificerer nøgleaspekter af brugeroplevelsen." Grundlæggende er disse parametre beregnet til at angive, hvordan besøgende oplever en side, og ved at optimere dem skaber man en bedre og helstøbt brugeroplevelse.


Largest Contentful Paint (LCP)

Dette parameter måler oplevet indlæsningshastighed, altså hvor hurtigt en side indlæses og gengiver det primære hovedindhold, som er inden for den besøgendes synsfelt ved den første indlæsning. LCP kontrollerer ganske enkelt, om der er gengivet indhold nok til, at besøgende kan interagere med det.

First Input Delay (FID)

FID måler tiden fra besøgendes første interaktion med en side. Kort fortalt er det den tid, det tager for en browser at gennemføre en handling, f.eks. fra det tidspunkt, hvor en besøgende klikker på et link, til det tidspunkt, hvornår browseren rent faktisk er i stand til at reagere på denne interaktion. FID er afgørende for brugeroplevelsen, da en forsinkelse i browserreaktion kan betyde, at besøgende simpelthen forlader websitet i frustration.

Cumulative Layout Shift (CLS)

Dette parameter måler visuel stabilitet, som handler om, hvornår elementerne på en side skifter på måder, som besøgende ikke forventer, og som forstyrrer deres interaktioner. Forestil dig, at du prøver at klikke på en knap, men at den pludselig bevæger sig eller hopper, så du ender med at klikke på noget andet. Andre gange kan uventede layoutskift endda gøre reel skade, hvor besøgende eksempelvis ender med at købe noget i stedet for at annullere en ordre. Disse former for skift kan give frustrationer og skade dit omdømme.

Tilsammen måler disse parametre, om brugeroplevelsen følger de 3 bud om god UX: at være brugbar (LCP), nyttig (FID) og attraktiv (CLS).

A screenshot of the 3 Google Core Web Vitals, including their thresholds for each metric.

De specifikke rammer for hvert parameter definerer, om dit website klarer sig godt, bør forbedres eller klarer sig dårligt.

Parametre for sideoplevelsen vil få indflydelse på dine søgeplaceringer

Som vi nævnte tidligere, vil Core Web Vitals påvirke søgeplaceringerne i 2021. Forhåbentlig vil denne ændring ikke påvirke din SEO-strategi betydeligt. SEO har længe handlet om at skabe en brugeroplevelse af høj kvalitet gennem relevant kvalitetsindhold, hurtig sideindlæsning osv.

Med denne opdatering bevæger Google sig i retning af en mere sammenhængende tilgang til måling af brugeroplevelsen og giver webmastere, marketingfolk og virksomheder mulighed for at fokusere på kvalitetsoplevelser. Du bør spore og forbedre disse parametre, hvis du vil sikre dig en god placering af dit website i Google-søgninger.

Screenshot of the Google Core Web vitals. There are 3 boxes, one with each of the core web villas. Below that are 4 boxes that include: Mobile Friendly, Safe Browsing, HTTPS, and No Intrusive Interstitials. All boxes have arrows point to a box that says “search signals for page experience.” The graphic indicates that the core web vitals are just 3 out of the 7 components Google uses for measuring page experience.

Du kan ikke forbedre det, der ikke måles

Du skal måle, spore og forbedre disse parametre (LCP, FID, CLS), hvis du vil opnå en bedre brugeroplevelse på dit website. Gå ikke i panik! Der findes brugervenlige værktøjer, såsom Siteimprove Performance, der hjælper dig til nem sporing af disse parametre, en forbedret brugeroplevelse og fastholdelse af de fordele, du vinder over tid.

A screenshot of Siteimprove Performance. The Page Details includes an average performance score, 17 suggested improvements, and scores for different performances across the world.

Når du har fundet et system til analyse og rapportering af dine fremskridt, kan du begynde at planlægge, hvordan du vil forbedre sider, som ikke performer tilfredsstillende. Nedenfor finder du nogle praktiske tips og tricks til forbedring af disse nye parametre fra Google.

Hvordan forbedrer jeg sidens LCP (Largest Contentful Paint)?

På grund af den måde, LCP måles og genereres på, er der et par nøgleområder, du kan optimere og forbedre for at øge dette parameter. Som nævnt ovenfor indikerer LCP, hvor længe en besøgende skal vente, indtil det primære indhold er indlæst og bliver vist. De primære områder, der kan påvirke LCP i negativ retning, er:

 • Langsomme og ikke-optimerede servere 
 • Gengivelsesblokerende scripts og CSS-filer
 • Indlæsningstider for specifikke elementer 
 • Stærk afhængighed af ikke-optimeret gengivelse på klientsiden


Hvordan forbedrer jeg FID (First Input Delay)?

FID måler, som navnet angiver, tidsforsinkelsen fra det tidspunkt, hvor besøgende interagerer med siden, til det tidspunkt, hvor siden reagerer og giver feedback til besøgende. Dette er tæt forbundet med besøgendes indtryk af sidens respons og interaktivitet. De primære måder at forbedre FID på handler om at justere sidescript, da siden ikke kan håndtere brugerinput, mens hovedfunktionen er i gang. Eksempler på, hvordan dette kan forbedres:

 • Ved at reducere den tid, der bruges på at udføre JavaScript på siden 
 • Ved at udskyde ubrugt Javascript, som muligvis ikke er nødvendig for alle brugere
 • Ved at minimere ubrugte polyfills og reservere dem til situationer, hvor de er strengt nødvendige


Hvordan forbedrer jeg CLS (Cumulative Layout Shift)?

CLS måler, som nævnt ovenfor, antallet af uventede layoutskift, som besøgende oplever på siden, samt den visuelle stabilitet af sidens indhold som helhed. Dette kan være utrolig irriterende for besøgende og ødelægge brugeroplevelsen på siden. De mest effektive måder at forbedre CLS på vedrører visuelt medieindhold på siden, de anvendte placeringsteknikker og skrifttyper. Eksempler på, hvordan du hurtigt kan forbedre CLS:

 • Ved at sikre, at alle billeder har angivne dimensioner, helst via CSS-forholdsbokse for højde og bredde
 • Ved at være opmærksom på placeringen af annoncer, iframes og indlejringer
 • Ved at undgå at indsætte dynamisk indhold over eksisterende indhold, da dette vil føre til omløb og justering af det eksisterende indhold på siden
 • Ved at forudindlæse vigtige skrifttyper for at undgå layoutskift og blinkende tekst

Sideoplevelse og din SEO-strategi

""

Det er meget vigtigt at skabe en god oplevelse på siden, men du bør ikke forsømme de øvrige aspekter i din SEO-strategi, der adresserer performance og synlighed for søgemaskiner, herunder:

Næste skridt

Besøgende vil gerne have, at websites indlæses hurtigt, er mobilvenlige, intuitive og tilgængelige. Derudover kan sideoplevelsen være med til, at de besøgende ændrer holdning til et brand (i enten positiv eller negativ retning), hvilket i sidste ende kan få indflydelse på virksomhedens succes og indtjening.

En tilgængelig sideoplevelse af høj kvalitet er afgørende for at forhindre salgstab, forbedre din placering hos søgemaskinerne og cementere dit brands omdømme som en digitalt inkluderende organisation. Kontakt os og få mere at vide om, hvordan en inkluderende websiteoplevelse påvirker dine SEO-placeringer forud for Googles Core Web Vitals-algoritmeopdatering. 

Kontakt os