Spring til hovedindhold

Redesignet esbjerg.dk har fået bedre brugerrejser med dataindsigt og dashboards

Esbjerg Kommune logo

I 2018 var ambitionen klar for Esbjerg Kommune: www.esbjerg.dk skulle fungere som et digitalt rådhus, hvor borgerne nemt og hurtigt kunne bruge selvbetjening til f.eks. affaldssorteringog sygedagpenge og finde den information, de havde brug for. Websitet var dengang 8 år gammelt, så for at komme i mål med det, var der brug for forandring. Derfor valgte Esbjerg Kommune at investere i et omfattende redesign for at nå ambitionen om et digitalt rådhus.

I dette redesign-projekt blev Siteimprove-platformen det centrale omdrejningspunkti samarbejdet med bureauet, der stod for designprocessen. Bl.a. skulle websitet leve op tiltilgængelighedskravet for offentlige websites. Esbjerg Kommune ville også gerne møde brugerne med indhold, der var fejlfrit og let at forstå. Endelig ville de gerne skære ned på antallet af undersider, så de kunne kommunikere mere direkte med borgerne.

For at få den bedste proces for redesignet af esbjerg.dk, brugte bureauet og Esbjerg Kommune Siteimprove Analytics-modul til få en visuel dataindsigt af besøgendes adfærd på siden. F.eks. mest populære side, trafik og volumen. Det gjorde det lettere at beslutte, hvilke undersider der skulle konsolideres til esbjerg.dk, og hvilke der kunne udgå i selve redesignfasen.

I denne fase kunne bureauet selv få dataindsigt i brugeradfærden på sitet via Siteimprove-platformens dashboards. Det brugte de bl.a. til hurtigere at kunne bygge nye funktioner på websitet. I kontrakten med bureauet stod der også, at websitet skulle leve op til kravene i loven om tilgængelighed for offentlige websites. Accessibility-modulet gjorde det lettere for bureauet at have det fulde overblik af hvilke problemer på websitet, der skulle udbedres samt en prioritering af disse for at opfylde tilgængelighedskravet. Det sparede Esbjerg Kommune for både penge og tid, fordi deres webkonsulent ikke skulle formidle kompleks kode og paragraffer, der ikke er inden for hans felt.

Let at visualisere websitets præstationsniveau over for ledelsen
Siteimprove spillede en vigtig rolle i redesignet af esbjerg.dk. Men platformen har også sparet tid, penge og givet overblik over websitets performance i den daglige drift efter redesignfasen.

Webredaktørerne kunne overfor ledelsen let dokumentere, hvad redesignet af websitet havde betydet for brugeradfærden. F.eks. antallet af besøgende og de mest populære sider. I dashboardet kunne de trække den efterspurgte data, og de kunne nemt lave rapporter, som visualiserede, hvordan besøgende brugte sitet. Det gav et bedre fundament for en dialog med ledelsen om, hvad der var lykkedes – og hvad der kunne forbedres. Ledelsen brugte også denne visuelle dataindsigt fra rapporterne, når de skulle fortælle om sitets præstationsniveau i resten af organisationen.

”Vores ambition med redesignet af esbjerg.dk var at skabe det digitale rådhus. Med Siteimprove fik vi det, vi håbede på: en intuitiv løsning, der har givet værdifuld dataindsigt i redesignprocessen. Platformen effektiviserer nu vores daglige arbejde og gør os i stand til at skabe bedre indhold og brugerrejser for vores besøgende på esbjerg.dk. Siteimprove er grundlaget for, at vi kan arbejde, som vi gerne vil med websitet: professionelt.”

Sune Brejnbjerg Kristensen
webkonsulent hos Esbjerg Kommune

 

Har bidraget til øget produktivitet igennem gamification
Med redesignet af esbjerg.dk kom der også en ny webredaktion med 20 i stedet for 100 medarbejdere. Derfor blev det yderst vigtigt, at webredaktørerne dagligt kunne disponere deres arbejdsopgaver. Her var Siteimprove-platformens visuelle dashboards udgangspunktet. De gav overblik over, hvilke opgaver der gav den største positive forbedring af websites performance. Det frigjorde tid hos webredaktørerne til at løse deres opgaver hurtigere og bedre.

Efter redesignet tog webredaktørerne mere ejerskab over websitet og begyndte at løse nye opgaver, fordi dashboardet gjorde dem mere opmærksomme på dem. Bl.a. brugte flere af webredaktørerne Siteimprove Data Privacy-modulet til at tjekke website for mulige persondata. Det gav dem ro i maven, fordi de hurtigt og lettere kunne få identificeret persondata, før besøgende faldt over dem.

Dashboardets konkrete anbefalinger og handlemuligheder til at forbedre den digitale tilstedeværelse har også givet til webredaktørerne en gamification-oplevelse og talt til deres konkurrencegen. Det har bidraget til at skabe mere intern konkurrence og øge effektiviteten. F.eks. opnår webredaktørerne en grøn smiley på deres dashboard, når de har løst alle forslag i dashboardet til optimering af websitet.

Siden det redesignede website gik i luften i august 2019, har esbjerg.dk haft troværdigt indhold fri for fejl og forældet branding. Bl.a. er stavefejl og døde links faldet fra knap 100 til omkring nul. Det har også sparet tid andre steder i organisationen, fordi der er kommet færre henvendelser over telefon fra borgere, der ikke kunne finde den rigtige information på websitet eller gennemføre selvbetjening online.

Alt i alt har Siteimprove-platformen bidraget til, at Esbjerg Kommunes ambition om at skabe det digitale rådhus igennem redesign af esbjerg.dk er en realitet. Kommunens borgere møder indhold og selvbetjeningsløsninger i øjenhøjde. Samtidig kan webredaktørerne arbejde mere professionelt og spare tid i arbejdet med at optimere brugerrejsen for de besøgende.

Organization

Esbjerg Kommune

Industry

Government

URL

https://www.esbjerg.dk/

Products & Services

  • Analytics
  • Quality Assurance
  • Accessibility
  • SEO
  • Data Privacy